Artiklar

Coworking är här för att stanna

Coworking är här för att stannaANNONS

Delningsekonomi är en term som varit i ropet under några år – vi delar på bilar, båtar, semesterboende och har vant oss vid lånecyklar. Också vår arbetsplats kan vara en del av den nya ekonomin i form av coworking, där vi tecknar ett medlemskap, vandrar in, kopplar upp oss och kan ta del av cowork-konceptets gemensamma servicelösningar som mötesrum, café, kopiering, posttjänster etc. Ett företag som kommit långt inom coworking är United Spaces, men också andra aktörer som till exempel Castellum har vaknat.

Hur ser det då ut med trenderna på marknaden? Vi har frågat Rob Johnson, Key Account Manager på United Spaces i Stockholm.

”Idag jobbar vi på ett annat sätt än vi gjorde för bara några år sedan. Vi kan jobba mycket mer på distans, hemifrån eller med mobilen på tåget. Det har ändrat på hur man ser på kontoret. Många kontorslokaler är idag sällan fullbemannade och konferensrummen är oanvända 50 % av tiden enligt statistiken. Hos oss kan man skala upp och ner den yta man själv har och använda de andra gemensamma ytorna när det behövs.”

Hur utvecklas coworking här i Sverige?

”Vi har sett ett stort ökat intresse de senaste åren och allt fler företag börjar utforska möjligheten att sitta på ett coworking kontor med flexibla lösningar. Vi upplever också att trenden har förändrats vad gäller storleken på företag som vill flytta till oss. Rent historiskt har vi haft våra kunder bland mindre bolag med 3-8 anställda och många konsulter. Det vi ser nu är att stora organisationer med 30-100 anställda är väldigt intresserade av det vi kan erbjuda dem. Det är väldigt spännande för hela marknaden.”

Vilken typ av kunder är det då som väljer cowork-lösningar?

”På United Spaces riktar vi oss inte mot någon specifik bransch, utan vi välkomnar företag inom alla sektorer. På så sätt har vi skapat ett brett nätverk av personer med olika expertis, kunskap, erfarenhet och kontaktnät. Det positiva med detta är att det leder till mer kreativa, spännande möten mellan våra medlemmar i våra lounger eller på våra medlemsaktiviteter. Vi har korta uppsägningstider för dem som vill sitta under en tidsbegränsad period eller helt enkelt vill ha mer flexibilitet. Många av våra medlemmar sitter hos oss i många år och ser kontoret som mycket mer än bara en arbetsplats.”

Vad är kostnaden jämfört med ett konventionellt kontor?

”Det är svårt att jämföra cowork-lösningar med traditionella kontor rent prismässigt. Hos oss är det en full-servicetjänst, så allting ingår redan i hyran. Vi ansvarar för skötsel av lokalerna och tar hand om alla detaljer, så att våra kunder kan fokusera på sin kärnverksamhet.

Om man har egna kontorslokaler finns det många saker man måste ta hand om själv och självklart betala för, allting från städning till trasiga skrivbord eller bemanning av en reception. Vi har lösningar från ca 3300 kronor upp till några hundratusen kronor i månaden, men det vi kan göra är att skräddarsy en lösning som passar den specifika kunden, så att det blir en smart och kostnadseffektiv lösning.”

Coworking är ju en form av FM-tjänster kombinerat med uthyrning av lokaler. Vilka tjänster är de vanligaste och vilka tjänster erbjuder ni?

”Vi har en reception som är bemannad från 8-18 måndag till fredag. Om man behöver hjälp med att skicka ett paket eller få stöd att planera ett event så finns vi där. Vi tar emot många besökare varje dag och levererar en väldigt hög service. Det finns många saker som ingår hos oss och i flera fall är det tilläggstjänsterna som gör kontoret till en extra trivsam arbetsmiljö. Vi bjuder till exempel på en stor frukostbuffé varje tisdag och har AW varje torsdag och fredag. Vi arrangerar många event i lokalerna, som vi bjuder in medlemmarna till. Vi vill ge våra kunder de bästa förutsättningarna för att träffa varandra, knyta kontakter och utveckla sina affärer.”

Vilka är fördelarna med att dela tjänster och utrymmen (och nackdelarna)?

”Den stora fördelen med att sitta på ett coworking-kontor är möjligheten att träffa andra människor. Det gäller inte bara den sociala aspekten utan i många fall en möjlighet att få stöd för sin verksamhet eller göra affärer. Vi vet att våra kunder gör affärer med varandra och det är väldigt häftigt att se.”

Vilka villkor gäller för coworking?

”Vi har korta och flexibla avtal. Det kan innebära en stor risk för ett bolag att teckna ett kontrakt på 3 eller 5 år när man inte vet hur behovet kommer att se ut längre fram. Men hos oss kan man skala upp och ner kontorsytan utifrån företagets behov. Utmaningen för oss är att det kan bli svårt att ta emot väldigt stora kunder, där företagskulturen är viktigare. Lokalerna var ursprungligen byggda för många små företag, så vi kan inte alltid husera stora företag i en och samma lokal. Just därför tänker vi annorlunda nu när vi bygger och etablerar oss på andra ställen. Vi vill ha möjlighet att ta emot alla typer av kunder och självklart följa trenden på marknaden. Vi har några väldigt stora kunder idag och för dem har vi gjort stora ombyggnationer för att kunna skapa en yta specifikt för deras behov.”

Coworking – är det ett storstadsfenomen? Var finns ni och hur ser era expansionsplaner ut?

”Idag finns vi i Stockholm, Malmö och Göteborg. I mars 2019 öppnar vi upp portarna till vår nästa etablering på Arlanda Flygplats, alldeles intill SkyCity. Vi blir den första coworking-aktören att öppna ett kontor ute på Arlanda, så det är otroligt spännande för oss. Vi fortsätter att leta efter nya lokaler i Stockholm och Göteborg och inom de kommande åren har vi planerat att etablera oss utanför Sverige i de nordiska länderna. Som medlem hos oss har du tillgång till alla våra arenor där du kan sitta i en trevlig businesslounge och har möjlighet att boka mötesrum till konkurrenskraftiga priser.”

Sammanfattningsvis kan man säga att coworking kommer att växa i Sverige, precis som de andra företeelserna inom delningsekonomin. Tidigare fanns ju samma typ av miljöer kring de stora universiteten och högskolorna, där inkubatorprojekt skapades för att ge små uppstartsföretag en bra växtgrund. Coworking innebär också att fastighetsbolagen och FM-leverantörerna kommer att integrereras allt mer eftersom medlemmarna eller hyresgästerna efterfrågar ett stort antal servicetjänster.

Tage Erikson

(Publicerad i Lediga Lokaler – November 2018)