Artiklar

MÅNADENS PROFIL Anders Norlander, LocalBroker AB – ”Jag har jobbat med alla slags fastigheter, från slott till koja!”

MÅNADENS PROFIL
Anders Norlander, LocalBroker AB – ”Jag har jobbat med alla slags fastigheter, från slott till koja!”

Anders Norlander är en välkänd person i Stockholms fastighetskretsar, också för Lediga Lokalers läsare tack vare den regelbundna konjunkturöversikten om lokalmarknaden. Men, Anders har förutom sina drygt tjugo år som mäklare och fastighetsförmedlare också många andra strängar på sin lyra, bland annat en rätt ovanlig karriär i utlandet. Här delar han med sig sina erfarenheter och tankar kring utvecklingen på fastighetsmarknaden och relationen mellan hyresgäster och fastighetsägare.

”Vill du slita ut ett par skor på en dag så är det fullt möjligt i den här branschen. Man kan jobba dygnet runt, men jag är kanske en smula lat så jag har valt ett annat sätt att arbeta. Min metod går ut på att använda mig av kundens ögon och tänka efter vilka behov som skall uppfyllas. Jag föredrar att spara tid genom att visa få men intressanta objekt och då gäller det att ha känsla för vad som är rätt för kunden!”, konstaterar Anders Norlander om sin verksamhet som mäklare och VD för LocalBroker AB.

En orsak till att Anders är lyhörd är kanske hans tidigare karriär som hästhandlare i USA – då måste man ha instinkt för hur både fyrbenta och tvåbenta individer reagerar.

”Jag jobbade med travhästar i nästan femton år och bodde i New York i sex år. Mitt arbetsområde omfattade östkusten ända till Illinois och Chicago. Under fem år var jag importör av hästar till Sverige, kanske det bästa jobbet jag haft med spännande resor och intressanta personligheter. I dag har jag inte så mycket kontakt med hästkretsarna, men lärdomarna från den tiden har varit till stor nytta.”

När konjunkturerna började svänga i slutet av åttiotalet var det bokstavligen dags att sadla om.

”Jag arbetade en tid som försäljningschef med att sälja fritidstomter, men ville bli min egen och utbildade mig till utexaminerad fastighetsmäklare 1988. Först provade jag som vanlig mäklare, men kände snabbt att det var mycket roligare att arbeta med företag. Den första tiden arbetade jag i liten skala under primitiva omständigheter.”

Viktigt att bägge parter är nöjda

Anders jobbade sig snabbt in i sin nya bransch och var under en period ordförande för Stockholms Lokal- och Hyresförmedlares Förening.

”Jag har sedan starten jobbat med allt från slott till koja, allt från en liten kontorslokal på 50 kvadratmeter till stora transaktioner som flytten av UC:s (Upplysningscentralen) huvudkontor och Stendörren Fastigheter AB:s stora affär i södra Stockholm, där jag var med och initierade projektet. Det är kanske inte det mest lönsamma sättet att arbeta, men det ger mig variation att arbeta i olika roller.”

Skalan över objekt varierar från ruffiga industri- och lagerkåkar i förort eller nedlagda pelletsfabriker ute i landet ända till lyxiga kontor i Stockholms mest fashionabla kvarter.

”Man överlever inte i den här branschen om inte både kund och uppdragsgivare är nöjda. Du kan inte betrakta dig som seriös om bara den ena parten är tillfredsställd. Den som jagar den sista kronan i alla projekt är på fel väg. Jag driver en enkel och enhetlig linje och kan sova gott om natten eftersom jag vet att jag är värd det arvode jag får. Jag gillar mixen av högt och lågt, har kanske lärt mig från tiden i hästbranschen att se möjligheterna i varje objekt.”

Digitala hjälpmedel förändrar branschen

Anders minns den tid då han arbetade enbart med annonsering i pressen och varje kväll bar högar med objektbeskrivningar till postlådan.

”Tack vare Internet försvann mycket av det tråkiga administrativa arbetet. Jag var en av de första på Objektvision och har utnyttjat Lediga Lokalers webbportal sedan starten. Nu hittar köparna mina objekt på nätet och jag kan fokusera på det jag föredrar att göra, att vara ute och träffa folk på olika företag och lyssna till deras önskemål.”

När Anders började intressera sig för förmedling av kommersiella lokaler fanns det inte många specialiserade mäklare.

”Vi var få, RM Estate var en annan av föregångarna. Nu är läget ett helt annat, spotmarknaden i Stockholm är tuff i dag och alla vill tjäna snabba pengar. För min del är det skönt att för det mesta slippa agera i den sektorn. Det finns alltid plats för duktigt folk som vill arbeta långsiktigt – jag har samarbetat med vissa fastighetsägare i 20 år.”

I dag arbetar Anders ensam i sitt företag Local Broker AB efter att ha jobbat med en annan skicklig mäklare i många år.

”Jag är en självständig person och det fanns inte längre någon synergi i samarbetet. I dag sitter jag med folk som arbetar med bostäder och ser möjligheter till nya intressanta projekt. Här får jag också en bra social miljö och diskussionerna blir inte så ensidiga. Jag har lärt mig att göra omvärderingar – om det är kärvt ibland så lär man sig att uppskatta framgången desto mer.”

Anders ser att utvecklingen går fortare och att de unga kommer fram med nya vinklar på arbetet:

”Det är viktigt att våga vara kreativ och inte tro att marknaden är likadan för evigt. I dag ser jag att många företag som t ex Vasakronan, Humlegården och Fabege går åt rätt håll, att man för fram nya och spännande idéer om t ex FM-tjänster som gör fastigheterna bättre anpassade för kundernas behov. Om fastighetsägarna vore väldigt kloka skulle de satsa mer på kundvård i stället för att försöka räkna hem den sista kronan. Som mäklare vet jag hur dyrt det är att skifta hyresgäster ofta – även om det ger mig mer jobb.”

Resor, golf, viner

Efter Anders tid i USA har New York en speciell plats i hans hjärta.

”Jag älskar Long Island med Oyster Bay, lugnet, stränderna och platserna där John Lennon och Billy Joel bott. Andra favoriter är Kapstaden – jag reser mycket och gärna och besöker Sydafrika ofta – och Stockholm, som är en helt fantastisk miljö.”

I Western Cape har Anders lärt känna sydafrikanska vinmakare, vilket gett honom kunskap och intresse för de ädla dryckerna.

”Jag tycker det är roligt att lyssna på dem som är yrkesmän, oavsett bransch. Deras erfarenheter kan ibland överföras också till min verksamhet.”

”Golf är också en viktig del av livet utanför jobbet. Spelet är inte huvudingrediensen utan själva banorna – har suttit med i bankommittén på Ullna i nästan tjugo år. Jag uppskattar också de skotska golfbanorna med deras unika miljöer.”

Trots många år i branschen tycker Anders fortfarande att det är roligt med nya saker.

”Just nu brinner jag för utvecklingen av Haga-staden och hoppas innerligt att Stockholms politiker vågar satsa på en tunnelbana hit för att undvika trafikkaos. Från mitt kontor ser jag platsen för en kommande tunnelbaneuppgång vid nya Karolinska Sjukhuset. Om jag får min vilja genom kan jag väl få en liten minnestavla vid entrén…”

Tage Erikson

(Publicerad i Lediga Lokaler 4/2013)