Artiklar

Nacka Strand – saltstänkt och prisvärt alternativ till innerstaden

Nacka Strand – saltstänkt och prisvärt alternativ till innerstaden

När man står på Skeppsbron och spanar österut ser man faktiskt taken på några av husen i Nacka Strand. Med tanke på att det går att få moderna lokaler - en del av dem med fantastisk utsikt över Lilla Värtan – till uppskattningsvis halva priset mot innerstan, är detta ett alternativ att överväga för den som vill ha effektiv kontorsyta och vara säker på att få parkeringsplats – eller att börja båtpendla till jobbet!

”Nacka Strand är lika nära Stockholms innerstad som Solna eller Alvik. Direktbussarna 443 C från Centralen, 443 från Slussen och 71 från Kungsträdgården förbinder vår kompakta ministad med Stockholm City på några få minuter. Ett saltstänkt alternativ är att ta pendelbåten, som nu drivs i regi av SL, mellan Nybrokajen, Nacka Strand, Frihamnen och Lidingö. En av våra stora hyresgäster flyttade från Värtahamnen till Nacka Strand och båtresan tar bara nio minuter – ingen kö på vattnet!”

Owe Löfquist, VD och förvaltningschef för Nacka Strand på TAM Asset Management AB och hans kollega Mats Nilsson, som är hyresgästansvarig för de drygt 150 företagshyresgästerna och 225 lägenheterna i Nacka Strand, ser områdets potential som hög. Det gäller speciellt alla som sitter trångt eller omodernt och vill höja kvaliteten på lokalerna utan att betala skjortan.

”Vi har ett brett spann av lokaler, en del med utsikt mot berget för dem som vill ha prisvärda ytor, en del med terrasser och bländande havsutsikt. Allt är väl byggt med bra takhöjder och god bärighet på bjälklag. Tack vare att fastigheterna är moderna kan ändringar i ventilation, elförsörjning och datanät genomföras mycket enklare än i många hus i Stockholms centrum.”

De minsta lokalerna i Nacka Strand är på 45 m², men det största utbudet startar kring 70 m². Tack vare öppen planlösning och stora fönsterytor är det lätt att inreda yteffektivt för en modern och rörlig organisation. Man kan också erbjuda udda alternativ, t ex fyratusen kvadratmeter i ett plan, kanske är i största laget för många kontorshyresgäster, men perfekt som showroom, för lättare produktion eller motsvarande. Nacka Strand saknar dock i stort sett lastkajer, vilket minskar utbudet för logistikföretag.

”Många företag flyttar också internt i området tack vare att vi kan erbjuda så många olika möjligheter att finna lokaler i beståndet. Ett alternativ är att hyra på kortare tid i vårt kontorshotell, som idag inhyser 45 företag och som har ett brett serviceutbud - mycket uppskattat. I området finns också ett annat kontorshotell, så vi kan ta mot alla slags företag och lokalsökande.”

När Ericsson, Telia och Apoteket behövde stora lokaler för sin verksamhet på åttiotalet skapades Nacka Strand, ett område som snabbt fick namn om sig att vara trendigt och litet häftigt. Navet och en symbol för denna epok är restaurang och hotell J nere vid segelbåtshamnen, som också var hemmahamn för The Card i Volvo Round the World Race. Man byggde upp stadsdelen kring den gamla fabriken för tändkulemotorer, som senare blev Philipsons monteringsfabrik för bl.a. DKW, Dodge och Mercedes. År 1988 byttes namnet Augustendal ut mot det nuvarande. I dag är Nacka Strand vid sidan av Sickla kommunens viktigaste arbetsplatsområde med 4 000 arbetsplatser, 2 000 elever i olika stadier från dagis till gymnasium och drygt 500 boende.

Nytt servicekoncept

”Vi som arbetar här har tillgång till fem restauranger, från pizzeria till gourmetkrog, post, arbetsförmedling, bageri, café, frisör, nyckel/skomakare, SATS-gym, lekland, massör och snart också en egen bank. Nacka Forum är bara 400 meter borta med alla sina affärer. En stor fördel är de 2 500 parkeringsplatserna, de flesta i garage.”

”Tyvärr är området i dag litet öde efter arbetstid, men vi fortsätter arbetet att utveckla mångsidigheten tillsammans med Nacka Strands nya ägare Carlyle. Carlyle är ett av världens ledande investerings- och förmögenhetsförvaltningsföretag, som köpte fastigheterna av Vasakronan i början av 2012, då vi fick ta över förvaltningen. Ett exempel på utvecklingsmöjligheterna är mässhallen i de gamla vackra fabrikslokalerna, mest kända för öl- och whiskymässan, som blivit en tradition för många stockholmare och också mer långväga gäster. Nu när Marianne Wallberg, som drivit mässan under många år, tagit över verksamheten kommer det säkert att hända många spännande saker.”

I framtiden kommer andelen bostäder att öka – det finns outnyttjade byggrätter i området, men planprocessen tar sin tid. Programarbetet pågår i höst och i början av nästa år får man se vilka detaljplaneändringar som blir aktuella.

TAM Asset Management kommer i höst att lansera ett nytt koncept, som är ett mellanting mellan kontorshotell med korta kontrakt och traditionella kontor med längre fleråriga kontrakt.

”Det är svårt att få tag på små lokaler, särskilt i innerstaden. Vi skapar en yta, där vi bygger mindre kontor med lägre servicegrad, delar på toaletter och pentry. På drygt tvåtusen kvadratmeter bygger vi yteffektiva småkontor på 30-50 m² med gemensam entré och ett modernt inpasseringssystem – allt med flexibel hyrestid.”

I området finns redan nu vissa FM-tjänster, men man håller på att kartlägga vad som hyresgästerna efterfrågar för att kunna bygga ut servicetjänsterna.

”Det är mest klassiska FM-leveranser som vaktmästeri, posthantering, städning, bevakning, catering och kemtvätt. I området finns också en bilpool, där man kan hyra biltid efter behov. Vi tror att de företag som utnyttjar vårt nya flexibla kontorskoncept kommer att uppskatta ett ökat gemensamt serviceutbud. Nacka Strand är en mycket mer mångfacetterad stadsdel än många tror – och mycket närmare innerstaden än många vet.”

Tage Erikson

(Publicerad i Lediga Lokaler 6/2013)