Artiklar

MÅNADENS PROFIL Monica Hägg Svärdman – Förvaltar moderna klassiker och dynamiska nybyggen

MÅNADENS PROFIL
Monica Hägg Svärdman – Förvaltar moderna klassiker och dynamiska nybyggen

En kulturintresserad civilingenjör som förvaltar en högprofilerad kontorsfastighet i en av Stockholms vackraste omgivningar och som snart tar över förvaltningen av ett spännande kontorshus i dynamiska Hagastaden – Monica Hägg Svärdman på norskägda KLP Fastigheter AB älskar sitt arbete och det dagliga mötet med intressanta människor och företag.

”Förvaltning är som en cirkel – det är en process som alltid går runt. Mitt ansvar för de fastigheter som jag förvaltar för KLP Fastigheter omfattar alla typer av avtalsfrågor som omförhandlingar, nyuthyrning och huvudansvaret för hyresgästernas välbefinnande”, säger Monica Hägg Svärdman på företagets svenska huvudkontor i Stockholm.

”Eftersom mina två fastigheter, både Frösunda Strand (som uppfördes i norra Hagaparken år 1988 som SAS-koncernens huvudkontor enligt ritningar av norrmannen Niels Torp) och Torsplan i nya Hagastaden i det nordvästra hörnet av Stockholms innerstad, befolkas av dynamiska hyresgäster så är mitt jobb omväxlande och spännande. SAS har hittills haft ansvaret för förvaltningen av Frösunda Strand, men nu kommer vi på KLP att ta över den i egen regi.”

Både SAS, som återvänder till sitt tidigare huvudkontor med ett tusental personer, och det stora franska energiteknikföretaget Schneider Electric, som hyr en hel fristående byggnad i Frösunda Strand, har personal som arbetar 24/7, alltså delvis också nattetid. Då krävs att rutiner för felanmälan fungerar.”

Frösunda Strand är en stor fastighet med fem sammanlänkade huskroppar kring en inre ljusgård - totalyta 54 000 kvadratmeter, av dem 29 500 kvadratmeter kontorsyta. Den ligger oerhört vackert belägen i en parkmiljö vid den norra delen av Brunnsviken. Huset är en modern klassiker, ett av de första exemplen i Stockholm på en ny generation av byggnader, där kommunikation, ljus och god arbetsmiljö lyftes fram.

”Allt är byggt gediget med goda material. Nu genomför vi en stor hyresgästanpassning inför SAS inflyttning det första kvartalet 2014 och vi öppnar upp lokalerna för nya arbetssätt. Schneider kommer också att ha både utbildning och showroom i sina nya och ombyggda lokaler. Sedan Frösunda Strand var nytt har en helt ny stadsdel vuxit upp på andra sidan motorvägen. Kommunikationerna har förbättrats radikalt med täta bussförbindelser till innerstaden, den nya tvärbanan och en moderniserad pendeltågsstation.”

Monica påpekar också att det finns två kulturbyggnader från 1700-talet på området.

”Vi ligger på den vackra sidan av E4… Bevarandet av Annelunds gård ingår också i mitt ansvar liksom att nu förhandla med aktörer på marknaden för att på bästa sätt driva all service som restauranger, café, konferensavdelningen med en stor hörsal, pool, tennisbana och sporthall – omgivningen är perfekt för crosstraining. Jag gillar att pyssla med både nutid och dåtid. Många på SAS har längtat tillbaka hit för att miljön är så fantastisk – Niels Torp insåg vikten av rörelse och kommunikation. Man sitter inte ensam med sin lunch utan äter tillsammans i den gemensamma restaurangen, där man kan värma sin medhavda mat i en mikrougn. Jag tror att KLP köpte fastigheten med hjärtat.”

Just nu är Frösunda Strand fullt uthyrt, men Monica tipsar om att 1 400 kvadratmeter i ett våningsplan blir ledigt efter årsskiftet, en unik chans att få flytta in i en modern klassiker.

Dynamik vid Torsplan

Den som inte rört sig vid Norra Stationsgatan på senare tid kommer att häpna över den utveckling som skett i det tidigare rätt sunkiga området. En av de första nya byggnader som reser sig i Hagastaden, som förbinder norra Vasastaden med Solna, är Torsplan, som KLP Fastigheter förvärvat av NCC Property med tillträde i december 2013.

”Det är en modern och miljöklassad fastighet (BREEAM Excellent, Green Building) på 31 000 kvadratmeter med 300 garageplatser. Cirka 8 000 kvadratmeter är butiker och restauranger, t ex Hemköp, Systembolaget, Max Hamburgers, resten kontor, t.ex. IVO (Inspektionen för Vård och Omsorg), Structor och Axfood. Butikerna börjar flytta in i oktober medan inflyttning i kontoren sker från januari 2014 och fortsätter under våren. Då inleds en ny spännande fas i mitt arbete.”

Monica räds inte den nya arbetsbördan eftersom hon inte är någon duvunge i fastighetsbranschen. Efter examen som fastighetsekonom på KTH 1988 har hon arbetat med värdering, inhyrning och uthyrning och förvaltning på kända och drivande fastighetsföretag som Vasakronan och Humlegården. Sedan ett par år tillbaka är Monica knuten till konsultbolaget Real Competence. Till norska KLP kom hon i augusti 2013, där hon har sällskap av sex kollegor, fastighetsdirektör, förvaltare, ekonomiansvarig, driftschef och drifttekniker.

Älskar människor, teater och opera

Musik, teater och litteratur är viktiga element i Monicas liv.

”Min mamma var bibliotekarie och jag är uppvuxen med böcker, läste senast japanen Haruki Murakamis roman ”Fågeln som vrider upp världen”. Teater ligger också nära hjärtat, har nyligen sett ’De Oskyldiga’ på Dramatens lilla scen och Marie Göranzon i ’Andra ökenstäder’ på stora scenen. Jag och mina väninnor skall ta oss till Globen för att lyssna på Fleetwood Mac och om jag har en chans går jag gärna på modern eller klassisk balett på Operan. Segling är en annan passion, vi har en koster byggd 1942 av Bertil Bothén.”

Lingon, blåbär och svamp hör också till Monicas favoriter.

”Jag bor på Södermalm, men min familj (man och två barn 20 och 16 samt lagotton Leo) har ett sommarställe söder om Västervik, där det brukar finnas en del att plocka. Slånbär blir riktigt bra om de får dra i lite brännvin…”

Monicas princip för sitt arbete och sitt privatliv är enkel: ”Jag försöker vara precis den jag är. Det fina med mitt arbete är att få träffa människor och personligheter. Både våra norska ägare och mina hyresgäster är trevliga och jag känner mig välkommen i min roll som förvaltare av två spännande fastigheter.”

Tage Erikson

(Publicerad i Lediga Lokaler 8/2013)

Fakta om KLP Fastigheter

KLP Fastigheter är det svenska dotterbolaget till KLP Eiendom AS, ett av Norges största fastighetsbolag med verksamhet i Norge, Sverige, Danmark och London. I Sverige förvaltar man sju fastigheter till ett värde av 7,2 miljarder kronor. I Norge omfattar beståndet drygt 1,7 miljoner kvadratmeter. Man koncentrerar sig på fastigheter för kontor, hotell och köpcentrum. Ägare är den norska kommunala pensionskassan.