Artiklar

MÅNADENS PROFIL Nils Styf – Ser fortsatt tillväxt för Citycons köpcenter

MÅNADENS PROFIL
Nils Styf – Ser fortsatt tillväxt för Citycons köpcenter

Stockholm växer så det knakar – faktiskt en av de fyra europeiska städer som har den största realtillväxten vid sidan av London, Oslo och Helsingfors. Alla nya invånare skall ha någonstans att bo och de skall ha service och möjlighet att köpa allt de behöver för vardag och fest. Finska Citycon har sedan 2005 investerat aktivt i köpcenter i Storstockholm och expansionen fortsätter. Nils Styf med den fina titeln Chief Investment Officer är den enda svensken i Citycons ledningsgrupp. Han ansvarar för förvärv, försäljningar och utvecklingsprojekt.

”Att jobba med tegelstenar kanske inte var det jag tänkte på efter min civilekonomexamen i finansiell ekonomi vid Handels i Stockholm. Jag ville utomlands och London blev min första anhalt. Där jobbade jag först på Merrill Lynch med corporate finance, men kom av en slump snabbt in på fastigheter som analytiker på Real Estate and Hospitality Group. Hotell verkade vara en spännande bransch och jag gillade det konkreta, att man kan ta på något, se något och enkelt förklara för familj och vänner vad man håller på med”, förklarar Nils Styf.

Karriären fortsatte i samma spår på Deutsche Banks Londonkontor, där Nils jobbade med investeringar inom Real Estate Private Equity Group under några år i början av 2000-talet.

”Sedan tiden på Deutsche Bank har jag jobbat på ägarsidan med frågor kring ägande och investeringar, aldrig som rådgivare. Det ligger mig varmt om hjärtat att förbereda en investering, se hur planerna förverkligas och vårda de genomförda affärerna för ägarnas och brukarnas bästa – jag tycker om hela flödet.”

Nils säger att han har en delvis annan syn på transaktionen än många andra.

”För mig är inte det viktiga hur många affärer som görs utan hur bra affärer som man gör, särskilt på lång sikt.”

Åter till Norden

Livet i Londons finanskretsar var lärorikt för Nils, men han tog chansen att återvända till den nordiska sfären som chef för Norden och Baltikum på Doughty Hanson & Co Real Estate.

”Jag kunde jobba fokuserat på hela Norden och de baltiska länderna, fick många bra kontakter i Finland. Men, år 2007 såldes den stora nordiska portföljen i flera olika delaffärer för cirka en miljard euro, något som visade sig vara en perfekt timing med tanke på vad som hände 2009.”

Eftersom det inte fanns någon nordisk fastighetsportfölj att förvalta sökte Nils sig till ett nytt jobb som direktör på Areim AB med ansvar för investeringar och finansiering.

”Areim var ett litet bolag jämfört med mina tidigare arbetsgivare så alla arbetade med allt, t ex som Blackstones nordiska partner eller med de olika fonderna och projekt. Det var fyra intressanta år, men Nils saknade det nordiska och internationella perspektivet och accepterade därför anbudet från Citycon.”

”Jag har varit med då riskkapitalverksamheten vaknade till liv i Europa och känner att jag har ett långt track record trots min ringa ålder. Det var inte så sexigt att jobba med fastigheter när jag tog min examen, det var banking och telekommunikation som gällde. År 2005 började tegelstenarna dyka upp som investeringsobjekt. Den svenska fastighetsmarknaden har de senaste fem åren blivit allt mer diversifierad med andra kompetenser än ekonomer och lantmätare. Dessutom pågår ett generationsskifte inom fastighetsbolagen, vilket innebär att kontaktnäten förnyas.”

Citycon stort men okänt i Sverige

Nils nya arbetsgivare Citycon är ett fastighetsbolag som är börsnoterat på OMX i Helsingfors sedan 1988.

”Citycon är ett ledande nordiskt bolag inom nischen köpcentrum med hälften av fastighetsstocken i Finland, 40 % i Sverige och 10 % i Baltikum. När jag tillträdde noterade jag att jag varit med om att sälja 30 % av Citycons nuvarande bestånd till dem, bland annat flaggskeppet Iso Omena i Esbo väster om Helsingfors.”

Citycons första investering i Sverige var Åkersberga centrum följt av Liljeholmstorget, där Citycons svenska huvudkontor ligger. I dag äger och förvaltar Citycon tio köpcenter i Sverige med Kista Centrum som flaggskepp.

”Målet är att nå balans i beståndet mellan Finland och Sverige. Vi vill växa organiskt genom att utveckla våra fastigheter och har inte bråttom att genomföra förvärv. Siktet är inställt på Danmark och Norge på längre sikt, men expansionen sker när tidpunkten är rätt. I Finland är vi störst och i Sverige förvaltar vi köpcenter för ca 12,5 miljarder kronor, vilket gör Citycon till en av de tre största aktörerna i sitt slag i Sverige. Ändå är vi rätt okända utanför branschkretsarna. Eftersom Citycon är börsnoterat i Helsingfors faller vi utanför den vanliga nyhetsrapporteringen i svenska media. Men, vi är här för att stanna och tillväxten i Stockholm gör att marknaden är intressant.”

Citycons filosofi skiljer sig en del från konkurrenterna. Nils beskriver den som ”grocery anchored shopping centers in urban locations”.

”Översatt till svenska innebär att vi vill finnas där folk arbetar, bor och möts på ett naturligt sätt, alltså i lägen med bra kommunikationer som T-bana och pendeltåg och en mix av verksamheter. Därför är lokala centrum som Tumba, Jakobsberg och Fruängen intressanta. Liljeholmen är ett perfekt exempel på en positiv utveckling och vi ser möjligheter för framtiden med inslag av vård, restauranger, kanske bibliotek eller andra kommunala verksamheter. Över 20 % av våra intäkter kommer från matvarubutiker. Ett centrum som lever efter kontorstid är ett tryggare och trivsammare centrum, men det förutsätter samverkan med andra aktörer som kommun och landsting. Kista Centrum har generösa öppettider, vilket är möjligt genom att mer än 100 000 personer bor och arbetar i närområdet – trycket på restaurangerna i Kistas food court är enormt!”

Investeringschef för hela Citycon

Nils trivs i sin roll som investeringschef för hela koncernen. Han pendlar frekvent till Finland för att träffa de andra i ledningsgruppen, bl a koncernchefen Marcel Kokkeel, som har en bakgrund i Ahold.

”Vi har lagt om vår organisation för Sverige och de andra länderna och slopat de lokala VD-posterna. I klusterorganisationen finns en chef för varje delverksamhet med rapportansvar till huvudkontoret. Jag representerar Citycon utåt i Sverige och min uppgift är också att se strategiskt till utvecklingen från svensk synpunkt samtidigt som jag är ansvarig för förvärv, försäljningar och utvecklingsprojekt på koncernnivå. I den uppgiften ingår att prioritera allokering av kapital till olika verksamheter, att hjälpa koncernledningen att avgöra vad och var något skall säljas eller köpas. Utvecklingsprojekten är långsiktiga och mer komplicerade än förvärv – Citycon investerar t ex 170 MEUR i Iso Omena och 110 MEUR i Villmanstrand i östra Finland nära den viktiga marknaden i St Petersburg.”

Nils säger att han har nytta av sin analytiska förmåga när det gäller att värdera risker och avgöra om en investering skall ske med eller utan externa partners.

”Min roll är att rekommendera vilka åtgärder som är prioriterade för Citycon. Jag gillar att jobba i olika länder med olika kulturer, att i ett litet team på tre personer följa med marknader, demografi etc. i makroperspektiv och enskilda fastigheter i mikroperspektiv. En handelsfastighet ligger kanske två kvarter fel om en ny gata dragits fram – är det inte då bättre att göra om den till bostäder eller kontor och sälja den? Det som är nyttigt är att förstå att det handlar om att göra det bästa av varje enskild fastighet, att skapa eller att rädda värden.”

En kosmopolitisk person

Resor och mat är två av de viktigaste ingredienserna i Nils fritid.

”Jag älskar att resa, kanske en följd av min uppväxt, född i Mexiko men uppvuxen i Stockholm. Fram till dess jag fyllde 25 hade jag inte bott längre än fyra år i samma land, Sverige, USA, Mexiko, Tjeckoslovakien, Brasilien och Hong Kong – i de två sistnämnda länderna har jag jobbat som trainee på bank och dessutom pluggat vid universitetet i Sao Paolo. Jag talar flytande spanska och portugisiska, men trots mina latinska rötter ser jag mig som en rationell och analytisk nordbo, inte passionerad och impulsiv i mina beslut på jobbet.”

”Jag kopplar av med att gå till mataffären, köpa råvaror, laga till dem och njuta av dem med ett glas gott vin. Min smak är eklektisk, det kan handla om asiatisk mat eller det latinska köket, som tyvärr är okänt och underskattat i Sverige. Mat och viner från Argentina eller Chile kan vara helt fantastiska och definitivt värda att pröva på!”

Tage Erikson

(Publicerad i Lediga Lokaler 9/2013)