Artiklar

Drömmen om det perfekta kontoret

Drömmen om det perfekta kontoret

En tyst arbetsplats med behaglig ventilation, finansminister Anders Borg som skrivbordsgranne, positivt tänkande kollegor som städar efter sig på toaletten – här några av svenskarnas önskemål om det perfekta kontoret. Själv återvinner man gärna papper och glas/tomburkar samt tillåter sig att ringa enstaka privata samtal på arbetstid. Dessa och många andra intressanta fakta om vardagen på kontoren i Sverige finns i Vasakronans undersökning Kontorsbarometern.

Hela 2,1 miljoner svenskar tillbringar den största delen av sin vakna tid i kontorsmiljö. Med tanke på att den genomsnittliga arbetstiden per år är 225 dagar så har det stor betydelse hur arbetsplatsen ser ut och hur vi beter oss där. Vasakronan, som är Sveriges största fastighetsbolag (beståndets värde ca 86 miljarder kronor) gjorde under 2013 en enkät för att ta reda på seriösa och mer udda fakta om svenskarnas relation till sina kontor.

Miljö & energi

Svenskarna cyklar, går eller åker kollektivt till sitt kontor om man får tro Vasakronans undersökning. Hela 57 % uppger att de färdas miljövänligt till jobbet. Däremot är bara 47 % av övriga arbetsresor miljövänliga – bil och flyg har alltså en högre andel när vi är ute och rör på oss för företagets räkning. Ett tecken i tiden är att 49 % föredrar möten via telefon eller videokonferens i stället för att resa. Den offentliga sektorn föregår med gott exempel, särskilt vid resor i jobbet, då hela 69 % reser miljövänligt.

Många bäckar små blir en stor å – mer än hälften av svenskarna drar ur laddaren när den inte används och de skriver ut dubbelsidiga utskrifter för att spara papper. Hela 83 % släcker lyset när de lämnar arbetsplatsen – det ser alltså inte ut i Sverige som i New York med hela våningsplan upplysta i skyskraporna efter arbetstid.

Hela 76 % av enkätdeltagarna anser att det är viktigt att arbetsgivaren genomför åtgärder för att kontoret skall bli mer miljövänligt. Tittar man på teknik så är det relativt vanligt med lågenergilampor (50 %), tidsstyrd ventilation (40 %), miljömärkta förbrukningsvaror (32 %) och ekologiska produkter (31 %). Mer sällsynt är det med närvarostyrd ventilation (6 %), grön el (7 %), grön IT (5 %), miljöbilar som tjänstebilar (17 %) och lånecyklar (20 %).

Totalt sett är dock svenskarna mer miljömedvetna hemma än på kontoret. 54 % tar mer miljöhänsyn hemma medan 7 % gör tvärtom – 38 % är konsekventa och agerar lika miljömedvetet hemma och på kontoret.

Och vad irriterar vi oss på?

Under 225 dagar per år så hinner man börja irritera sig över kollegornas mindre sympatiska vanor. Värst tycks det vara om det finns en negativ attityd till själva jobbet på arbetsplatsen (48 %). Detta matchas enbart av slarv på toaletten (42 %). En tredjedel stör sig över arbetskamrater som fjäskar för chefen eller inte levererar de resultat de skall.

Med tanke på de allt flera flexkontoren och öppna landskapslösningarna är det förvånande att bara 21 % irriterar sig på andra som pratar högt – 24 % tycker den allmänna ljudnivån är för hög. Kollegor som inte använder den ljudlösa funktionen på mobilen irriterar var sjätte svensk.

När det gäller kontorets utformning är dålig ventilation den överlägset största irritationsfaktorn (42 %). Ergonomiskt felaktiga möbler eller datorer/arbetsverktyg, för hög solinstrålning och dålig mobiltäckning, särskilt i flexkontor utan egen arbetsplats, upplevs också som irriterande.

Trafiken och ljud från toaletten besvärar mindre än var tjugonde kontorsarbetare. 23 % av dem som inte har ett eget rum irriterar sig inte på någonting.

Våra små kontorssynder

Hela 73 % av deltagarna i enkäten gör privata saker som de inte vill att någon annan skall upptäcka på kontoret. De som låter bli anger att de inte har tid eller att det inte känns rätt mot arbetsgivaren respektive är omoraliskt.

Synderna är dock av det mildare slaget. Hälften nöjessurfar på sidor som inte hör till jobbet eller skickar privat e-post. Semestern är i tankarna också på jobbet – 19 % bokar sin nästa semesterresa på kontoret. Däremot är det få som spelar spel eller twittrar privat. Mer bekymmersamt är det kanske att hela 13 % söker nytt jobb på arbetstid.

Det som anses mest acceptabelt är att ringa privata telefonsamtal, hela 69 % anser att det är OK. Cirka 10 % anser att man skall fokusera enbart på jobbet under arbetstid.

En kändis som arbetskollega

På frågan om vem man helst ser som sin granne vid skrivbordet intill var finansminister Anders Borg populärast med 9 % (statsminister Fredrik Reinfeldt knappt 4 %), medan kåsören och författaren Martina Haag samlade 5 % och Josephine Bornebusch, känd skådespelare från TV-serien Solsidan kom trea.

De yngre enkätdeltagarna föredrog kronprinsessan Victoria som arbetskollega. Bland företagsledarna var Kinneviks styrelseordförande Cristina Stenbeck överlägset mest populär medan en annan kvinnlig chef, Annika Falkengren, VD på SEB, var tvåa med hälften så många röster.

Andra populära personer att ha med sig i vardagen på kontoret är mysfarbrorn Ernst Kirschsteiger, skådespelaren Alexander Skarsgård, idrottsmännen Zlatan Ibrahimovic och Anton Hysén och skådespelerskan Noomi Rapace. De yngsta gillade också TV-kändisen Maria Montazami medan de äldre föredrog komikern Petra Mede. Skåningarna stöder sin artist Måns Zelmerlöv medan kvinnor föredrar kvinnor – Martina Haag toppar före kronprinsessan Victoria och Maria Montazami.

Tage Erikson

(Publicerad i Lediga Lokaler 1/2014)