Artiklar

MÅNADENS PROFIL Peter Mandel – Viktigt vårda relationen till hyresgästen

MÅNADENS PROFIL
Peter Mandel – Viktigt vårda relationen till hyresgästen

Nöjda kunder är den enda riktigt bra marknadsföringen. Den devisen gäller för Peter Mandel. Han är inhyrd VD för Keyser Fastigheter AB, ett bolag som äger ett bestånd kommersiella fastigheter i Storstockholm, men han äger också ett eget fastighetsbolag, Mandel Fastigheter, som fokuserar på bostäder. En direkt och nära kontakt till hyresgästen är en central lärdom av många år i fastighetsbranschen både i Sverige och på en internationell spelplan.

”Jag tycker att det är så viktigt med kontakten till den presumtiva hyresgästen att jag själv håller i alla visningar. Ofta är det ägaren eller den verkställande direktören hos kunden som letar nya lokaler. Om bägge parter har den behövliga kunskapen och kan fatta beslut så blir resultatet bättre”, konstaterar Peter Mandel, VD på Keyser Fastigheter AB.

Keyser Fastigheter är ett privat fastighetsbolag som äger dryga dussinet fastigheter i Stockholms förorter och kranskommunerna. De flesta av dem är äldre industri- och logistikfastigheter, ibland kombinerade med kontorslokaler. Målet är att utveckla fastigheterna, som inte ligger i det som betecknas som A-läge ur kontorssynpunkt, men som ofta har ett perfekt läge ur lager- och industrikundernas synpunkt.

”Vi har många långvariga hyresgäster och det innebär att vi lär känna dem och deras behov. Vår linje är att vi kan vara flexibla under gällande kontrakt. Ett exempel är ett företag som varit hyresgäst under mer än 15 år – ibland har det behövt minska sina ytor, ibland öka dem. Jag säger till lokalsökande företag att de skall gå och prata med våra nuvarande kunder; då får de den bästa bilden av vad vi kan erbjuda dem.”

Peter håller som bäst på med nya fastighetsprojekt.

”I Högdalen hade vi samma hyresgäst i 35 år. När företaget blev uppköpt och flyttade ut så bestämde vi oss för att riva och bygga ut det före detta kallagret, som drog på sig enorma värmekostnader. Nu har HLL Hyreslandslaget tecknat ett avtal på sju år från nästa sommar i de nya lokalerna, som certifieras enligt standarden Green Building.”

Förra året byggdes en modern logistiklokal på knappt 3 000 m² i Rotebro i Sollentuna, där också Keysers största enskilda fastighet finns. Hyresgäst är Jemacon Logistics.

Via Sollentuna, Barcelona och Amsterdam till Nacka

Just Sollentuna är en ort som Peter känner väl till. Efter lantmätarexamen på KTH i Stockholm med specialisering på fastighetsekonomi och arbete med kommunala fastigheter blev han den första näringslivschefen i Sollentuna år 1981.

”Sollentuna var då en av de mest expansiva kommunerna i Sverige, bland annat på grund av att inrikesflyget flyttade från Bromma till Arlanda. Ett stort antal nya företag etablerade sig i Sollentuna och många nya fastigheter uppfördes både längs järnvägen och motorvägen.”

År 1985 tog Peter steget över till det privata näringslivet och blev VD för ett fastighetsbolag i Sollentuna med ett bestånd fördelat på orter som Stockholm, Malmö, Göteborg, Västerås och Falun.

”År 1989 började vi titta på Europa och valde ut två orter, Barcelona och Amsterdam. Det var bra timing, det hände väldigt mycket i Barcelona inför OS 1992 och vi var stora delägare i ett bestånd på mer än 100 000 kvadratmeter i Holland. Under tio års tid pendlade jag mellan Stockholm, Spanien och Nederländerna. I samband med den ekonomiska krisen 1992 tog jag över en liten del av fastighetsinvesteringen i Amsterdam och kunde senare göra en mycket bra exit när jag efter 12 år bestämde mig för att det var dags att göra något annat. Det holländska bolaget bad mig jobba vidare en tid på konsultbas, vilket jag mycket gärna åtog mig.”

Peter säger att åren utomlands var mycket intressanta och spännande.

”Det är en lärdom för livet att ha gjort affärer med de duktiga och skickliga holländarna. Under studieåren på KTH körde jag också taxi, vilket också var en nyttig erfarenhet för att lära sig hantera olika slags människor.”

Tillbaka i den svenska vardagen hamnade Peter i Nacka, där han har ett eget kontor i Nacka Strand för sitt fastighetsbolag samtidigt som han är VD för Keyser Fastigheter.

”Jag brukar säga att jag är fjärde generationens nackabo. Min pappa är dansk, ursprungligen från en invandrad tysk släkt av garvare från Frankfurt på 1700-talet. Jag har faktiskt lyckats spåra en mössa av harpäls som min släkt tillverkat.”

Peter ser inga problem med sina dubbla roller.

”Ett fastighetsbolag med den typ av bestånd som vi har kräver inte så stora resurser för den dagliga verksamheten. Vi har en fastighetsskötare, en ekonom och en tekniker som svarar för upphandlingarna. Många tjänster köps in. Lager och bostäder är två segment där byte av hyresgäster är rätt okomplicerat – i ett lager behöver man till exempel bara ett bra golv, bra belysning och bra portar. För ett kontor krävs ofta mycket dyrare hyresgästanpassning.”

Mer hyresrätter behövs!

Peter är aktiv på många områden i samhället, bland annat inom ideella organisationer. Ett område där han engagerat sig mycket är i nätverket Fastsam, mindre fastighetsägare i samverkan.

”Det byggs för få hyresrätter i vår stad. Många människor har inte ekonomiska möjligheter att köpa en bostadsrätt eller så handlar det om högkvalificerad och mycket rörlig arbetskraft som inte vill binda sig i ett ägande. Dessutom har små fastighetsägare en sämre position när det gäller tilldelning av tomter – de stora byggbolagen kan spela ut helt andra kort. Därför grundade sexton erfarna mindre fastighetsägare nätverket Fastsam. Genom samverkan kan vi skapa en form av storskalighet och tillsammans utveckla nya hyresobjekt – vi har besökt kommuner och fått ett stort gensvar i media och kallades till och med till en hearing i riksdagen. Alla företag i Fastsam är grundsolida och det vet de kommunala beslutsfattarna. Vi hoppas på snabbare och mer flexibla planprocesser.”

Bilar, skärgård, trädgård och goda viner

Peter säger att mycket är slumpartat i livet, men att han är väldigt nöjd med sin yrkeskarriär.

”Jag älskar mitt arbete, men det finns mycket annat jag älskar. I Stockholms skärgård har vi en gammal familjeö, som varit i släktens besittning i 115 år. Jag njuter av att vara där och att påta i den stora trädgården med min fru. Vi har också en liten stuga på en fäbodvall i Dalarna, något som kommer väl till pass när vi och våra tre utflugna barn deltar i vårens olika Vasalopp.”

En annan av Peters passioner är bilar.

”Min nuvarande bil är en härlig, men i mångas ögon opraktisk röd sportbil. Att den är röd beror kanske på att jag hörde till gruppen alfisti under sjuttiotalet, brände alla surt förvärvade taxislantar på italienskt röda modeller av märket Alfa Romeo. Jag läser fem biltidningar och hade kanske blivit racerförare i ett annat liv. Nu väntar jag på att få ta med mitt tvååriga barnbarn på en premiärtur – till dess är jag mycket glad över att få hämta honom på dagis varje måndag klockan tre.”

Att Peter älskar god mat och goda viner syns inte på hans smärta och vältränade figur.

”Självklart tycker jag om god mat. Vi var ett gäng på fem killar som ägnade mycket tid åt att laga intressanta middagar. Jag tycker om att botanisera bland råvarorna i Östermalmshallen.”

En av Peters mest minnesvärda reseupplevelser var en tripp till Champagne med SAS Wine Club.

”Reseledare var Richard Juhlin, världens största auktoritet på området. Hans medverkan öppnade dörrar som få släpps in genom.”

På den eventuella tid som återstår ägnar sig Peter åt uppdrag i organisationer. Han har varit ordförande i handelskammaren i både Nacka och Sollentuna och suttit med i styrelsen i Företagarna och fastighetsägarföreningen i Stockholm samt varit aktiv i bankvärlden.

”Jag känner att det är kul att engagera mig och jag behöver det sociala nätverket. I mitt arbete vill jag också engagera mig i kontakten med hyresgästerna och vill inte ha den distans som finns i stora företag med filter som mäklare och diverse mellanchefer. Långsiktighet och närkontakt passar mig.”

Tage Erikson

(Publicerad i Lediga Lokaler 2/2014)