Artiklar

MÅNADENS PROFIL Sven Kerstis – Projektchef för omvandlingen av Gallerian

MÅNADENS PROFIL
Sven Kerstis – Projektchef för omvandlingen av Gallerian

”City är helt dött”. ”Varför är Stockholm så öde efter kontorstid? De centrala delarna av vår huvudstad har väckt en intensiv debatt i press och andra media. Politiker och byggbolag har diskuterat olika åtgärder för att gjuta liv i Sveriges mest värdefulla kvarter. Sven Kerstis har nu utnämnts till projektchef för AMF Fastigheters stora satsning på en omvandling av Galleriankomplexet mellan Regeringsgatan, Hamngatan och Brunkebergstorg – en utmanande uppgift.

Sven Kerstis är en person med en gedigen erfarenhet inom bygg- och fastighetssektorn. Han är 53 år, härstammar från Dalarna, men har de senaste åren bott i Göteborg, där han ansvarat för ett av stadens mest spektakulära byggprojekt.

”Jag inledde min karriär som sommarjobbande ”pinnpojke”, ett slags lantmäteribiträde. Sedan har jag jobbat på de flesta positioner i branschen. Totalt har det blivit nära 30 års arbete inom bygg, fastighet och marknad, främst i Sverige, men också internationellt i Ungern och Norge.”

Sven har skaffat sig värdefull erfarenhet både av praktiskt arbete och av krävande projektledning.

”Närmast kommer jag från jobbet som divisionschef på Peab i västra Sverige. Där ansvarade jag för byggandet av Gothia Triple Towers, ett stort och komplicerat ombyggnads- och tillbyggnadsprojekt med pågående hotellverksamhet för Svenska Mässans räkning. Där fick jag många lärdomar, som jag kommer att ha god nytta av i min nya roll som projektchef för Gallerian-kvarteret, som ägs av AMF Fastigheter.”

Om man ser tillbaka på Svens yrkeskarriär så sticker tiden i Ungern ut litet speciellt.

”Jag arbetade på Skanska under 21 år och under den perioden var jag bland annat VD på Skanska Fastigheter i Ungern i nästan fyra års tid. Vi var tidiga med att utveckla moderna kontorslokaler i Budapest. Det var en positiv och utvecklande period, både professionellt och privat, eftersom hela familjen flyttade med ner till Ungern.”

Gallerian engagerar många

I dagens Stockholm finns många fina gallerior och köpcentrum men när Galleriankvarteret vid Hamngatan öppnades år 1976 var det en sensation. Gallerian med stort G lockade stockholmare, tillresta landsortsbor och utländska turister, som strövade omkring på det 240 meter långa promenadstråket bland butiker och restauranger i det öppna inomhuslandskapet med dess höga ljusgård.

Banker, finansbolag och andra företag tävlade om att få plats i de moderna och fräscha kontoren med läge i Stockholms absoluta city. Själva fastigheten består av tre delar, mot Malmskillnadsgatan och Brunkebergstorg (arkitekter Boijsen & Efvergren), mot Hamngatan (arkitekt VCC) och mot Regeringsgatan (arkitekter Malmquist & Skoogh).

Men, med tiden kom kritiken. De höga och slutna fasaderna mot Brunkebergstorg och Peter Celsings magnifika men borgliknande byggnad för Riksbanken och de andra moderna men strama husen omkring ledde till att området fick ett rykte som ett öde blåshål och en symbol för ett city dött efter kontorstid. Många nostalgiker började tala om hur det var förut med många bostäder och små kvartersbutiker. Den diskussionen pågår än i dag – den har också påverkat AMF Fastigheter när man nu tar itu med en omfattande förvandling av Gallerian-kvarteret – de senaste gjordes 2003-2004 respektive 2011.

Impulsen till omvandlingen kom när Swedbank, som tidigare i form av Sparbankernas bank var en av de ursprungliga hyresgästerna, beslöt att flytta sitt huvudkontor till Sundbyberg. Det innebär att 50 000 kvadratmeter yta frigörs i prime läge – ett spännande projekt, som ger AMF Fastigheter chansen att ta ett helhetsgrepp om området kring Brunkebergstorg. Och det är alltså Sven Kerstis med sin långa erfarenhet som skall ta sig an uppgiften att leda omvandlingen.

Tilltalas av komplexiteten

”Mitt arbete som projektchef för ombyggnationen av Galleriankvarteret handlar inte bara om själva fastigheterna och våra egna lokaler. Det är minst lika viktigt att ta ett helhetsgrepp om kvarteret och att skapa mera liv och rörelse i hela området också efter kontorstid.”

Sven säger att han tilltalas av ett komplext byggprojekt i kombination med AMF Fastigheter som en långsiktig fastighetsägare.

”Det känns också roligt att vara tillbaka på fastighetssidan. Jag har mycket att sätta mig in i såhär i början, men det är en god stämning i teamet med många kompetenta och trevliga medarbetare. Även om jag är projektchef för Galleriankvarteret är jag anställd av AMF Fastigheter och sitter i ledningsgruppen.”

Sven började sitt nya uppdrag i februari i år och avsikten är att inleda om- och tillbyggnationerna redan under tidig höst. På AMF Fastigheter säger man att Svens gedigna och breda erfarenhet är en stor tillgång i ett så komplext projekt.

”Det känns roligt att vara tillbaka i vackra Stockholm eftersom jag studerade här för många år sedan. Jag är gift och har tre vuxna barn – två av dem bor numera här i huvudstaden. Dem bjuder jag gärna på söndagslunch.”

I övrigt håller Sven kontakterna till sin gamla hembygd i Dalarna, där han gärna tillbringar sin fritid på stugan. Han gillar också film, resor och goda måltider. Sven håller sig i form för de krävande arbetsdagarna med litet jogging och Dalarnas nationalsport skidåkning.

Tage Erikson

(Publicerad i Lediga Lokaler 3/2014)