Artiklar

MÅNADENS PROFIL Hansi Danroth – Från Jämtlands skogar till Senior Partner på Stureplan

MÅNADENS PROFIL
Hansi Danroth – Från Jämtlands skogar till Senior Partner på Stureplan

Vissa karriärer är annorlunda än andra. Vad sägs om tonårig rocktrummis, snickare på Bahamas, arrangör av Greklands första bilstereotävling, VD på RM Estate, och grundare samt delägare i fastighetsfondföretaget Mengus? Hansi Danroth, 48, är född och uppvuxen i Strömsund i Jämtland, men ödet har fört honom ut i världen och in i fastighetsbranschen, där han trivs som chef för uthyrningen på Mengus.

”Min ungdom tillbringades i Jämtland med undantag för ett år på high-school i Pennsylvania. Efter gymnasiet var det dags för lumpen som kompanibefäl på A4 i Östersund med tillhörande kadettskola i Älvdalen. Parallellt pluggade jag till fastighetsmäklare på distans, sålde försäkringar på Skandia och hann med att jobba på restaurang under kvällar, nätter och helger. Restaurangbranschen har gett mig en bra fostran i att arbeta i team, tåla stress och fatta egna beslut. Jag har aldrig haft problem att jobba mycket och sova lite, bara man får vara frisk.”

Hansi Danroth har hunnit med mycket annat också. Han spelade trummor i ett tonårsband, som var så pass bra att det fick vara förband till storheter som Dag Vag under Ebba Grön eran. Men, hur kommer det sig att han blev snickare på Bahamas?

”En vinter efter lumpen hängde jag i Boston och fick höra talas om att två av mina gymnasiepolare var på Bahamas så jag flög ned till Nassau och letade upp dem. Kanske lite flyt att jag hittade dem då Bahamas har över 700 öar. Efter någon vecka var stålarna slut så vi började försörja oss som snickare. Vi hade inga speciella kvalifikationer, var ett gäng händiga svenska killar, som vet hur verktyg skall hanteras. Det som vi inte kunde lärde vi oss. Vi jobbade mest åt svenska konsuln som ägde en stor villa och ett hotell. Det sexton Bahamier och en Mexikansk byggchef inte fått ordning på under ett halvår fixade vi tre på några veckor. Sedan träffade vi en läkarfamilj från Miami på en fest och blev inbjudna till deras hem. ’Scandinavian Craftsmen’ blev ett begrepp för grabbarna från Sverige och plötsligt befann vi oss i färd med att fixa villor, garage och bryggor i fashionabla Coral Gables samtidigt som vi sågs som exotiska gäster som det var intressant att träffa.”

Via försäkringar till fastigheter

Efter att ha spacklat, målat och skruvat sig genom den karibiska vintern omväxlande med litet partyliv återvände Hansi till Sverige och lyckades ta sig in på Skandias ansedda Försäkrings- och Finansskola i Solna.

”Sedan blev jag distriktschef i Kista, men försäkringsbranschen stod under en stor omvandling just då. Man tillät utländska aktörer för första gången och att försäkringsmäklare nu fick verka i Sverige. Det ledde till strejk och att sysselsättningen försämrades i branschen. Hösten 1990 kom jag via en slump i stället in i fastighetsbranschen och RM Estate via en släkting som tipsade om företaget. Nu kom fastighetsmäklarexamen till användning. På den tiden fanns det enbart några fastighetskonsulter inom segmentet uthyrning som var ett helt nytt begrepp med en handfull företag, bl a Exponent och Strateg – innan man kunde tillföra någon nytta var man tvungen att ägna en halvtimme av varje möte att förklara vad en fastighetskonsult jobbar med. Sedan dess har det hänt massor med den gubbiga och konservativa fastighetsbranschen, där medelåldern gått ned 20 år och könsfördelningen jämnats ut.”

Under nittiotalet fann sig Hansi väl till rätta i den snabbrörliga fastighetsmarknaden, där upp- och nedgångar avlöste varandra. År 2000 gick han från VD-posten på RM Estate till Jones Lang LaSalle, där han byggde upp uthyrningsverksamheten till den största i Sverige med 37 % marknadsandel av samtliga uthyrningar, både konsulter och fastighetsägare, i Stockholm det kvartal han slutade.

”År 2005 var det dags att grunda Mengus tillsammans med fyra andra partners, varav två passiva. Vi var relativt tidiga med vår första fastighetsfond Mengus 2005. Del av finansieringen kom från en handfull svenska institutioner, till exempel Alecta, som tidigt såg fördelarna med att kombinera sina direktägda fastigheter med indirekta investeringar via fastighetsfonder såsom Mengus. I andra länder, till exempel England, är det minst lika vanligt med indirekta investeringar.”

Hansi säger med glimten i ögat att Mengus affärsidé är att ha fem nycklar på nyckelknippan, inte 35.

”Vi lär känna våra kunder bättre och kan ta tag i saken direkt. Mengus förvärvar fastigheter som är delvis uthyrda och som kan byggas om och till, förädlas och utvecklas. Den mest kända är Solna Gate där vi skapat Stockholms bästa kontorsarbetsplats av Länsförsäkringar Stockholms gamla huvudkontor. Eller Solna One som vi skapat av JM:s före detta huvudkontor. Ett annat bra exempel är ÅF:s gamla huvudkontor på Fleminggatan, numera Fleming 7, med en uthyrningsbar yta på 8.500 m², som var den första investeringen för vår fond Mengus 2011. Här sitter det svenska IT-bolaget Tacton och ett antal andra hyresgäster. Vi planerar att bygga om entrén och öka ytorna i takvåningarna."

"Vår fokus är kontorslokaler i Stockholm och det innebär främst från Liljeholmen i söder till Solna i norr inkl. City, gärna trötta fastigheter som vi kan modernisera och utveckla till moderna kontorskluster.”

Hansi säger att Mengus inte räds satsningar på sina objekt.

”Det kostar en krona att tjäna två, men det är gratis att lyssna på hyresgästerna som ofta vet vad husen behöver… Vi var också tidigt ute med att både tala om hållbarhet och att förverkliga gröna lösningar i praktiken genom att miljöklassa våra hus, men även att erbjuda Gröna Hyresavtal.”

Uthyrning i blodet

På Mengus är det Hansi som svarar för uthyrningarna till kunderna.

”Uthyrningsyrket har utvecklats enormt i Sverige. När jag började som uthyrare hyrde jag ut min första lokal vid Globen redan efter två veckor lyckligt ovetande om alla lagar och regler. I dag är uthyrning också en mera komplex process, inte minst för att många av de ledande företagen numera är utlandsägda. Begreppet Tenant Representative var inte känt för tjugo år sedan – i dag är det legio att fem parter deltar i uthyrningsprocessen: fastighetsägaren, deras uthyrningskonsult, det lokala teamet hos den blivande hyresgästen, en Tenant Representative och representanter för moderbolaget, som kan ligga i England eller USA. Processerna blir utdragna och mycket sker på engelska. Det finns de som tycker det var enklare förr, men vi på Mengus gillar den nya tidens sätt att göra affärer – en spännande dimension. Ur det internationella bolagets synpunkt förstår man inte skillnaden mellan Stockholm och Bogota – här finns allt, el, vatten, fast inredning, belysning etc., där finns kanske bara råytor. Vi och TR:arna måste tillsammans utbilda deras internationella fastighetsteam i hur saker och ting fungerar i Sverige.”

Hansi säger att den traditionella karriärvägen hade varit att jobba med förvaltning eller transaktioner efter uthyrning, men att han inte ångrat att han nu hängt kvar som uthyrare i 24 år. Jag trivs med att träffa folk och att det är mycket energi inom uthyrningsprocesserna.

”Jag arbetar idag främst med att leta nya objekt samt produktutveckling inom det befintliga beståndet. Inom uthyrning fokuserar jag på säljfrämjande insatser som att strukturera och coacha våra uthyrningskonsulter samt med marknadsföring, vilket innefattar bl a att skapa visningsskontor och en smula ’office styling’, som dock inte skall förväxlas med ’home styling’ – vi kör inte med nybakade kanelbullar. Vi har också ett omfattande nätverk, som vi driver med hjärtat. Det innebär branschfester, temaresor och kompetensutveckling. Det är till exempel få som vet att Paris är en nästan dubbelt så stor marknad för kontorslokaler som London. Vi brukar välja något objekt i city eller megakomplexet La Défense, kanske parat med någon ruffig men utvecklingsbar kåk när vi åker iväg ett par dagar för att utvecklas tillsammans. Själva håller vi till på Biblioteksgatans anspråkslösaste del norr om Stureplan där hyrorna är lägre och det faktiskt går att stanna till med bilen.”

Film, musik, resor

Hansi är en person med osedvanligt mycket energi och målmedvetenhet. Samtidigt som han var med om att bygga upp Mengus pluggade han till en MBA på distans vid Henley Business School i England, där hans fru också bott under några år.

”Vi bor i Sollentuna, är gifta sedan 15 år och har två barn, 7 och 23 år, det yngsta gemensamt och det äldre sedan 21 år. Jag gillar tennis, skidåkning och Skärgård, att grilla, gå på gym, se på film och att lyssna till musik.”

Hansi föredrar action och thrillers, gärna med en bra intrig och ett bra manus, som i Quentin Tarantinos filmer. Beträffande musiken är spektret brett, från metal såsom In Flames till jazz, då gärna hardbop med Miles Davis, John Coltrane och Art Blakey eller modern jazz med Esbjörn Svensson Trio.

”Jag går gärna på konserter och tar då ofta med mig branschfolk. Då Mengus inte har möjlighet att sponsra stora evenemang får man bjuda smart och med hjärtat. Vi uppskattar mycket att få träffa vårt nätverk under angenäma former. På tal om ljud och bild har jag fotat och skrivit om teknik genom att testa stereo- och surroundanläggningar i olika branschtidningar såsom HiFi & Musik i snart 25 år. Under de första åren var jag även ljudkvalitetsdomare vid bilstereotävlingar i Europa, t ex EM i Tyskland, England och Frankrike och var även med och arrangerade Greklands första tävling någonsin. Jag var nog lite insnöad på temat under några år och är den enda icke-amerikanen som publicerats i den dåtida branschbibeln Car Stereo Review, skrattar Hansi.”

Att resa är också ett av Hansis intressen och då är Miami favoriten.

”Sedan början av 80-talet har jag varit i USA över 60 gånger och de flesta i Miami. Staden som kallas ’The Magic City’, är en mix av tropiskt strandliv med sol, värme och coola barer men också en fungerande storstad med shopping, service och riktigt bra restauranger. Miami är en blandning av Latinamerika med energi och rytm tillsammans med amerikansk easy-going mentalitet, lite som filmen Scarface.”

Hansi säger att han ser en långsiktig framtid i Mengus.

”Vi har funnits i åtta år nu och vi skall finnas i många år till. Vi har fortfarande 80 % av vårt kapital kvar i den nya fonden och skall köpa ytterligare intressanta objekt inom snar framtid. Det är riktigt stimulerande att jobba med produktutveckling inom kontorssegmentet. Kort och gott, det finns så mycket kul att göra i fastighetsbranschen och massor av lokaler som behöver hyras ut, avslutar Hansi innan det är dags att jaga vidare till nästa visning.”

Tage Erikson

(Publicerad i Lediga Lokaler 4/2014)