Artiklar

MÅNADENS PROFIL Anne-Li Åldstedt – Viktigt hålla kunddialogen levande!

MÅNADENS PROFIL
Anne-Li Åldstedt – Viktigt hålla kunddialogen levande!

Ett rejält ingrepp lönar sig när lokaler eller hela hus blir lediga – en bra grundstruktur underlättar och förkortar hyresgästanpassningen i fortsättningen. Det är en lärdom som Anne-Li Åldstedt gjort under en spännande resa i centrala Stockholms fastighetsvärld, via stationer som Diligentia, Hufvudstaden och CBRE fram till dagens jobb som uthyrningsansvarig för lokaler i centrala Stockholm på Humlegården Fastigheter AB.

”På middagarna hemma blir det kanske ibland för mycket fastighetssnack. Vår dotter, som är civilingenjör i samhällsbyggnad, har också valt den här branschen och jobbar nu på CBRE. Men, för min del var det inte självklart att jag skulle syssla med fastigheter eller lokaler. Som ridtjej prövade jag på att vara ridlärare på Gotland och eftersom jag älskar skidåkning satt jag många timmar och hjälpte skidresebyråer med utskick – som ersättning fick jag skida gratis i Sälen och Åre.”

Anne-Li pluggade sedan ekonomi på Stockholms universitet och sommarjobbade bland annat på Socialförvaltningen.

”En del av arbetet var att hyra ut personalbostäder. Jag blev intresserad och tog en fastighetsmäklarutbildning i samband med att barnen föddes i slutet av åttiotalet. SEB startade upp en fastighetsmäklaravdelning och snart befann jag mig i full färd med att sälja bostadsrätter och arbetade på Arsenalen med bland annat förvaltning av bostadsrätter.”

Men, en solig dag tog livet en ny vändning.

”Jag hade en visning i Bromma en söndag, väntade på kunderna och hörde fåglarna sjunga. Så drabbade insikten mig: Vad gör jag här när jag kunde vara hemma med familjen? Man skall inte förakta 9-5 jobb så det blev att gå tillbaka till kommersiella fastigheter. Jobbet var kul men inte arbetstiderna!”

Nittiotalets turbulenta år

Under nittiotalet jobbade Anne-Li på Diligentia. Det var turbulenta år i samband med den ekonomiska krisen.

”Nya fastigheter ramlade in i knäet praktiskt taget varje dag. Vi tömde lokaler och planerade stora ombyggnadsprojekt. Det var inte så vanligt med egen uthyrning på den tiden så jag blev involverad i ett affärsutvecklingsprojekt för att se vad man kunde göra för att minska vakanserna.”

I samma period kom allt fler utländska aktörer in på marknaden med nya koncept, Newsec, Jones Lang LaSalle m fl. Anne-Li värvades till den sistnämnda för att ta hand om uthyrningen norr om city i Solna, Sundbyberg etc., bland annat Ericssons gamla fastigheter som nu blivit fina kontor i centrala Sundbyberg.

City Anne-Lis hemmaplan

Anne-Li är urstockholmare, född söder om Söder och numera bosatt i Täby. Hennes nuvarande arbetsplats ligger mitt i city, i det fantastiska T-House vid Engelbrektsplan, ritat av Erik Lallerstedt i jugend- och nationalromantisk stil i början av förra seklet.

”Huset genomgick en grundlig renovering som tog tillvara byggnadens alla detaljer, t ex ljusgården och Carl Eldhs fina skulpturer. Jag får ofta mejl från kunder och andra besökare som vill sitta här, men vakanserna går åt direkt – när man har ett bra grundkoncept så behövs inga stora tidsödande och kostsamma anpassningar för nya hyresgäster.”

I T-House finns ett unikt servicekoncept med de vanliga FM-tjänsterna, men dessutom en conciergeservice som liksom på ett hotell kan boka flygbiljetter, fixa en knapp i din skjorta eller ordna en videokonferens. Summit är den operatör som Humlegården anlitar – i huset finns också Albert & Jacks brödbutik och café.

Anne-Li säger att hon i stort sett alltid jobbat mitt i Stockholm. I början av 2000-talet arbetade hon på Hufvudstaden som uthyrningschef och förvaltningschef, sedan på CBRE som konsult, där hon arbetade med ett projekt för Humlegården Fastigheter, vilket ledde till att hon tog steget tillbaks till fastighetsägarsidan, där hon känner sig hemma.

På Humlegården ingår Anne-Li i ett uthyrningsteam tillsammans med Katarina Cygnaeus och Lennart Öberg. De har ansvar för olika områden, Anne-Li för CBD (Central Business District). Det innebär också en hel del kontakter med krävande utländska kunder.

”Min arbetsdag innehåller mycket kontakt med nuvarande, tidigare och potentiella kunder. Jag ringer runt och hör efter hur läget är. Oftast är det någon visning varje dag, särskilt på mindre lokaler. Det finns ett enormt drag efter ytor i city. Företagen har svårt att finna bra sammanhängande lokaler på över 1 000 kvadratmeter i centrum och söker sig därför allt mer ut i innerstadens periferi eller närförorterna. Bra lokaler går alltid att hyra ut!”

I arbetet ingår också att förhandla med kunderna om teknik, avtalsfrågor och att uppfylla speciella önskemål.

”Det är bra med alla TR (Tenant Representatives) som blivit praxis i dag, särskilt för våra utländska kunder. Hyresgästerna från länder utanför Sverige är ovana vid vår öppna kultur. De upplever oss som motpart, vilket leder till att förhandlingarna blir petiga och tar extremt mycket tid. En TR fungerar som buffert mellan kulturskillnaderna.”

”I mitt jobb ingår att träffa inredare, teknikexperter, att ordna med juridiska detaljer, svara för marknadsföringen etc. Vem skall vi vända oss till, hur skall vi marknadsföra oss? Det kräver en hel del EQ för att sätta sig in i kundens situation och att hålla dialogen levande. Jag skall fortsätta att leva i Humlegårdens värld och hyresgästen skall vara min kund så länge som möjligt. Då kan man inte fara fram med osanning – eftersom jag suttit på bägge sidor vet jag vad man kan lova en CBD-kund som kan och vill leva i city med dess speciella villkor. Om det går fel får förvaltaren ta smällarna. Utan omtanke och regelbunden kontakt missar man många signaler från kunden om att en förändring kanske behövs och då står man där med oönskade vakanser.”

Få men spännande vakanser i city

Anne-Li säger att vi lever i en positiv tid med väldigt låga vakanstal. Det finns praktiskt taget inte en enda ledig liten lokal i hennes cityfastigheter.

”Däremot har vi två spännande projekt på gång, ett som nu är aktuellt på Birger Jarlsgatan 25, och ett kommande objekt på Kungsgatan. Arbetsgivarverket flyttar ut från cirka 2 500 m² den sista september. Lokalerna ligger högst upp med härliga altaner, men de är slitna och behöver en större renovering, som jag beräknar kan ta 5-6 månader.”

Orsaken till att vakanserna är få är kanske att Anne-Li och hennes kollegor verkligen bemödar sig om att hålla hyresgästerna nöjda.

Miljöombyte och sport viktigt

Utanför jobbet har Anne-Li en stor passion för golf och skidåkning. Hon har alltid varit en person som rör på sig mycket, både fysiskt och i form av resor, men hon är ingen maratonlöpare.

”Min hemmabana är Arninge golfklubb och där tillbringar jag gärna fritiden tillsammans med min familj eller mina tjejkompisar. När jag reser blir det ofta Spanien eller Italien, att ena dagen sitta på kontoret och andra dagen i en liten italiensk by eller i centrala Paris för att bara insupa atmosfären och skifta miljö är något jag uppskattar väldigt mycket. Däremot är jag efter tjugo år som villaägare fortfarande en usel trädgårdsmästare – är glad om jag får två blommor i kruka att överleva sommaren. Jag nöjer mig med att gräsmattan är välklippt…”

Varför gillar du då ditt jobb?

”Jag tycker om att arbeta med projekt inom fastighetsvärlden, att vara delaktig, att kunna påverka, att träffa många slags människor och att arbeta fram lösningar som ger tillfredsställelse för parterna också på längre sikt. Att vara spindeln i nätet, projektledaren som knyter ihop banden – det är roligt!”

Tage Erikson

(Publicerad i Lediga Lokaler 5/2014)