Artiklar

MÅNADENS PROFIL Sofia Strandell – Surfare mitt i Sveriges största Nod

MÅNADENS PROFIL
Sofia Strandell – Surfare mitt i Sveriges största Nod

Några av dem som brukar surfa på nätet vet säkert om att noder eller knutpunkter är absolut nödvändiga för att knyta samman World Wide Web och för att Internet skall fungera. Sofia Strandell surfar också gärna, men då föredrar hon att glida fram på världshavens vågor som omväxling till arbetet som affärsutvecklare på Atrium Ljungbergs nya spännande kontorssatsning i norra Kista, kvarteret Nod.

”Slumpen förde mig in i fastighetsbranschen och det är jag i dag väldigt glad över. Under mina studier för civilingenjörsexamen i industriell ekonomi på KTH fick jag ett extrajobb på fastighetsföretaget Atrium Ljungberg. Det jobbet ledde till en traineetjänst och sedan till en fast anställning – nu har jag varit här i snart sex år och har hunnit prova på sex olika tjänster. Det är givande och kul att byta roller!”, säger Sofia Strandell, som vuxit upp i Vällingby i västra Stockholm.

Vad gör då en affärsutvecklare?

”Hos oss kan det handla om att utveckla såväl befintliga som helt nya fastigheter och områden. Oftast börjar vi med att forma en vision gemensamt med kund och kommun, sedan följer detaljplanearbete och en tät samverkan med olika arkitekter och andra personer för att utforma byggnaden eller området. Affärsutvecklarna arbetar också mycket med det kommersiella – dels att hålla i kontakten med kontrakterade och potentiella hyresgäster, och dels att driva varumärkes- och kommunikationsarbetet framåt.”

Sofia har arbetat med Nod i två och ett halvt år, varav den första tiden som marknadsområdeschef och den senaste tiden som affärsutvecklare.

Ett spännande tjänstekoncept

”Jag kom in i Nod-projektet lite senare, så jag var inte med i de tidigaste skedena. Mina huvudsakliga arbetsuppgifter har därför varit att hålla de blivande hyresgästerna nöjda, att hyra ut ytor för utbildning och kontor, samt att utveckla innehållet i byggnaden”.

Nod har redan tidigt fått mycket uppmärksamhet för sitt innovativa FM-tjänstekoncept, kallat Shared Space.

”Ja, det stämmer. Vi har ett stort öppet atrium med plats för 750 besökare på entréplan, där det också finns digitala väggar för hyresgästernas information och kommunikation. Mitt i huset ligger en reception och ett antal gemensamma mötesrum som hyresgästerna kan boka när de behöver. Vid entrén finns en restaurang och café, och i oktober kommer ett gym att öppna upp sin verksamhet. Längst ner finns garage och ett cykelrum med duschar och ventilerade skåp för ombyteskläder”, berättar Sofia, som ibland själv cyklar till Nod.

”Jag har precis börjat cykla till jobbet och jag gillar det verkligen, jag ska försöka hålla i den rutinen även när det blir lite kallare. Annars åker jag alltid kollektivt; det tar bara cirka 4 minuter att gå till T-banan i Kista centrum, och 10 minuter till pendeltåget i Helenelund, därifrån man enkelt tar sig till Arlanda.”

Utrymme för tillväxt och förändring

Ser man Nod från luften är byggnaden en oregelbunden triangel eller romb med ett torn i mitten. Sofia berättar att tornet döljer en av de spännande delarna av Nod.

”Vi kallar tornet lite skämtsamt för boilern, för att här ska det koka av företagande. Dels finns det ytor för entreprenörer som antingen kan sitta öppet bland andra företag eller hyra ett eget rum i vårt kontorshotell som vi kallar Hotspot, dels finns det färdigställda mindre kontor på 80-220 kvm för de företag som vill ha ett eget ”riktigt” kontor men ändå kunna ha flexibla villkor och avtalstider.

På frågan om vilka tre saker som särskiljer Nod från andra kontor i Kista svarar Sofia så här:

”För det första är Nod en härlig mötesplats. Det ska vara en plats där människor och idéer möts och redan när vi låste upp dörrarna i början av augusti såg vi att det verkar fungera. De gemensamma ytorna gör verkligen att människor stannar och pratar med varandra. För det andra har vi kopplingen mellan akademi, forskning och näringsliv. Stockholms universitets institution för data- och systemvetenskap är den största enskilda hyresgästen, och att studenter sitter i samma hus som små och stora företag skapar spännande möten. För det tredje är Nod ett unikt designat hus, arkitekturen som Scheiwiller Svensson Arkitektkontor ligger bakom gör verkligen byggnaden attraktiv. Dessutom har Atrium Ljungberg betonat hållbarhetsaspekten genom miljöcertifieringssystemet BREEAM. Man har jobbat mycket med detaljer som akustik, ventilation och belysning.”

Det finns fortfarande plats i Nod, både för riktigt små företag och för riktigt stora.

”Vi för dock just nu förhandlingar med flera företag, så om man vill sitta i Stockholms största Nod är det dags att slå till!”

Passion för resor och häftiga vågor

”Att resa är något av det bästa jag vet, det enda som slår det är skärgården här hemma. Min familjs sommarställe i Stockholms södra skärgård är mitt paradis sedan barndomen. Det är alltid lika härligt att komma dit och bada och känna till varenda sten i vattnet. De senaste åren har jag också fallit för segling och nu har jag och min sambo har gått med i en gemensamt ägd segelbåt. Det är ett svårslaget sätt att semestra på! En aktivitet som jag också gillar är vågsurfing. Jag prövade på det för några år sedan och har sedan sett till att åka till ställen med bra surfing, som exempelvis Centralamerika och Sydafrika. I vinter ska vi åka till Sri Lanka, det blir nog mycket surfing där också. Det är så mycket roligare än att bara ligga på stranden!”

Men, innan det är dags för nästa resa ska Sofia slutföra sitt uppdrag i Nod.

”Jag kommer att arbeta med Nod i några månader till, nu ska projektet gå från byggskede till förvaltningsskede. Efter överlämningen kommer jag att börja med något nytt spännande projekt – vad vet jag inte riktigt idag. I det här jobbet får jag lära mig så många nya saker och se projekt som Nod växa fram, all omväxling och all kreativitet gör att mitt jobb är otroligt roligt!”

Tage Erikson

(Publicerad i Lediga Lokaler 6/2014)