Artiklar

Nya Stockholmshotell ska tävla i Champions League

Nya Stockholmshotell ska tävla i Champions League

Unikt och visionärt – det är några av kommentarerna kring Sveriges största hotellaffär någonsin. AMF Fastigheter AB och Nordic Choice Hotels har tillsammans lagt grunden för ett helt nytt koncept som ska omvandla delar av fastigheterna kring bortglömda Brunkebergstorg i centrala Stockholm till ett hotell som ska utmana de allra bästa i Europa.

”Den tredje platsen mellan hemmet och kontoret kommer att bli allt mer betydelsefull i morgondagens digitaliserade värld. Det kan handla om en lobby, ett café, en flygterminal eller en station. Den ska erbjuda kreativitet, plats för innovation och dynamik, men också lugn och trygghet samt en möjlighet att fokusera på nuet. Vi talar om holkar, en form av småskalighet, där man inte bygger på höjden utan utnyttjar gaturummets kvaliteter”, säger Karolin Forsling, chef för stadsutveckling och marknad på AMF Fastigheter.

”Under planeringen har vi forskat mycket kring växande städer och invånarnas krav på stadsmiljön. Vår idé för att utveckla fastigheterna i kvarteret öster om Brunkebergstorg kallas Urban Escape. Tanken är att öppna upp ett tidigare slutet och oattraktivt stadsrum. Det nya hotellet är en del, spännande restauranger och caféer en annan del och kreativa kontorsmiljöer en tredje del.”

Mats Hederos, VD för AMF Fastigheter, säger att den fastighet som Swedbank nu lämnat motsvarar nio hötorgshus i volym.

”Utmaningen är att locka människor hit från Drottninggatan, Hamngatan och Sergels Torg som pulserar av liv. Urban Escape är en plan att ge huset ett nytt innehåll – utan detta är fastigheten värdelös.”

Ett helt nytt hotelltänkande

Efter en lång process valde AMF Fastigheter norska Nordic Choice Hotels som partner för att utveckla hotelldelen av fastigheten enligt riktlinjerna i Urban Escape.

”Vi är redan Stockholms största hotelloperatör med 20 hotell och nära 20 % av marknaden. Det nya hotellet ska inte vara ett standardhotell med modell från de industriella kedjehotellen.

Vi kommer att skräddarsy hotellet på samma sätt som våra andra individuella hotell, Copper Hill i Åre, Selma Spa i Sunne etc. Konceptet ska hålla i minst 20 år som är vår kontraktstid, kanske i 50 eller 100 år”, förklarar Torgeir Silseth, VD för Nordic Choice Hotels.

Det nya hotellet består av två delar. Störst blir ett affärshotell med 340 rum och sviter av högsta klass, en mycket utvecklad servicenivå och som pricken över i – en takterrass med en fantastisk utsikt över slott och koja, som nu blir tillgänglig för alla stockholmare vid frukost, lunch och middag. Konferensavdelningen blir på 2 000 m².

Den andra delen blir ett boutique-hotell med 200 rum och restaurang.

”Businesshotellet positionerar sig i den yppersta eliten i Stockholm medan boutiquehotellet är för en yngre generation som värdesätter komfort och god mat men alternativt kan tänka sig en hamburgare på stan i goda vänners lag.”

Satsningen är betydande också i Nordic Choice Hotels historia.

”Varför är detta det viktigaste hotellprojekt vi studerat? Dels därför att det är det största, dels därför att vi tillsammans med AMF Fastigheter har ambitionen att ta ett ansvar för att utveckla staden och samhället. Hotellet och dess restauranger ska vara öppna både för stadens invånare och dess besökare”, säger Petter Stordalen, ägare till Nordic Choice Hotels som är känt för varumärkena Clarion, Quality och Comfort.

”Vi vill skapa ett hotell i världsklass. Ett exempel i mindre skala är koncepthotellet The Thief Spa på Tjuvholmen i Oslo, ett område som för tjugo år sedan hade ett stadgat dåligt rykte, men nu är i rampljuset. The Thief är faktiskt etta på Trip Advisor i Oslo. Vår ambition är att sätta ett internationellt fotavtryck med de nya hotellen i Stockholm. Hjärta ska gå hand i hand med pengar. Det kommer att ta längre tid, kräva mer resurser, en större insats och ett högre tryck än att etablera ett standardhotell – men vill man spela i den yppersta eliten krävs uppoffringar och i AMF upplever jag att vi hittat en partner som tänker likadant.”

Tage Erikson

(Publicerad i Lediga Lokaler 7/2014)