Artiklar

MÅNADENS PROFIL Karolin Forsling – Det är innehållet som ger intäkterna!

MÅNADENS PROFIL
Karolin Forsling – Det är innehållet som ger intäkterna!

Chef för Stadsutveckling och marknad är en rätt ovanlig titel att ha på sitt visitkort. Men så är Karolin Forsling på AMF Fastigheter inte en person som går de vanliga vägarna för att utveckla fastighetsbestånd. Ett bevis på hennes nytänkande är genomförandet av det omtalade och annorlunda projektet Mood i centrala Stockholm, något som nu följs upp av visionen Urban Escape som totalt skall omdana det enorma Galleriankvarteret vid Brunkebergstorg.

Karolin Forsling utsågs i oktober 2013 till en av världens mest innovativa stadsutvecklare av Ubm Future Cities, ett internationellt diskussionsforum och nätverk för experter inom stadsutveckling och urbanisering. Motiveringen var hennes roll i utvecklingen av kvarteret Mood mellan Regeringsgatan och Norrlandsgatan i centrala Stockholm. I Mood lyckades man tack vare Karolins visioner omvandla en fastighet, som i princip dog efter kontorstid, till ett levande inslag i stadsbilden och en mötesplats för stadens urbana invånare.

”När jag får ett projekt i min hand är jag inte präglad av det klassiska fastighetstänkandet kring kvadratmeter, våningsplan, tekniska lösningar och fasadmaterial. Mina drivkrafter är de emotionella värdena, människorna som skall arbeta och besöka byggnaderna och de funktioner som skall finnas där. I stället för det fyrkantiga och tekniska är min utgångspunkt att förstå vad människor vill ha. Alla undersökningar visar på att sådana lösningar ger den bästa avkastningen. Min verksamhet ser till att generera värden i framtiden genom att beakta emotionernas roll, något som jag absolut fått gehör för inom AMF Fastigheter.”

Mod att utveckla Mood

För att återgå till projektet Mood – AMF Fastigheter hade en rejäl utmaning framför sig. Kontors- och affärshuset hade genomgått flera ombyggnader, men utan att hitta en riktig position bland de centrala kvarteren. Med kommersiella ytor på 10.000 kvadratmeter fanns möjligheter och potential, men hur dra nytta av resurserna?

”Jag hade haft förmånen att få utveckla Sickla köpstad för Atrium Ljungberg i nära samarbete med Nacka kommun. Det var ett komplext projekt att omvandla ett splittrat industriområde till en plats där volymhandel, service, kulturella aktiviteter och restauranger kunde samsas. Sickla blev en framgångssaga, som jag lärde mig mycket av när jag fick ansvaret för området Retail på AMF Fastigheter.”

Karolin ägnade flera år åt att utveckla Mood. Enligt gängse praxis sätter man de stora drakarna i hörnen av stora köpkvarter, alltså välkända varumärken för att locka till sig kunder. Karolin vågade tänka annorlunda.

”Jag är född och uppvuxen i Enköping och pluggade ekonomi och marknadsföring i Sundsvall, där jag fick chansen att jobba med ett stort lokalt centrumprojekt i samarbete mellan kommun, näringsliv och fastighetsägare. Där vaknade mitt intresse för stadsutveckling."

"Jag lärde mig att inte titta på huset utan på innehållet, platsen, människorna, funktionerna. Att dela kunskap och genomföra projekt i samverkan har präglat mig sedan dess och jag har sett de positiva ekonomiska effekterna av arbetssättet. Min extroverta syn skiljer sig från den introverta och teknikorienterade filosofi som fortfarande är vanlig. Hus är värdelösa om man inte ser till användningen – risken är att bli sittande med tunga dinosaurier som inte attraherar människor och alltså inte heller skapar någon avkastning!”

Karolins idé i Mood var alltså att locka människorna till kvarteret. I stället för märkesbutikerna i hörnen valde hon att satsa på restaurangerna som ankarhyresgäster. La Bouqeria, L’Egoiste, Vigårda m fl visar att hon hade rätt, besökarna strömmar till och ger liv åt Mood.

”Det tar 3-5 år innan ett koncept sätter sig. Nu börjar också butikerna att gå bra – vi ser att det går åt rätt håll och att Mood lever också efter klockan fem.”

Urban Escape
– Stockholms vision för det nya city

Efter Mood har Karolin fått ansvaret för en ny avdelning inom AMF Fastigheter. Sedan i våras arbetar ett tiotal personer med stadsutveckling under hennes ledning, personer med erfarenhet av marknadsföring, fastighetsutveckling, affärsutveckling etc.

”Vår avdelning är helt unik i Sverige. Vi har en gedigen kompetens och vårt mål är att lyfta blicken i fastighetsbranschen. Flaggskeppsprojektet är Urban Escape Stockholm, att förvandla Swedbanks tidigare kontor i Gallerians övre våningar och hela Brunkebergsområdet till en ny cityupplevelse. Det första steget togs i och med ett avtal med Nordic Choice Hotels som skall etablera och driva två nya hotell med helt nya koncept i kvarteret. Vi har redan fått mycket uppmärksamhet både i Sverige och internationellt för Urban Escape Stockholm, men det kommer att hända mycket mer i samverkan mellan staden, AMF Fastigheter och andra aktörer.”

Urban Escape Stockholm är enligt Karolin ett bra exempel på hur hon och AMF Fastigheter vill arbeta, med långsiktighet och respekt och ödmjukhet för att förvalta andras pengar.

”Det är spännande, men det betyder också att man måste vara mer på, att inte sitta still i båten utan driva en effektiv och bra förvaltning. AMF Fastigheter sitter på fastighetsvärden på cirka 46 miljarder kronor, förutom Mood och Gallerian också femte Hötorgshuset och CityCronan i innerstaden.”

Kopplar av på hästryggen

Karolin är en person som inte är rädd att gå först i nya spår, något som är givande men också krävande. Som omväxling till det intensiva arbetet har hon satsat på en hästgård i Sigtuna.

”Att dra på sig gummistövlarna, mocka skit och fixa allt i stallet gör att man får nya perspektiv på tillvaron. När jag sätter mig på hästryggen och rider ut i naturen får jag ny energi – det är en så fantastisk kontrast att få vara med och utveckla urbana stadsdelar och att leva i friden på landet. Så fridfullt blir det för övrigt sällan – jag har två barn fulla av energi som de använder för innebandy och allsköns aktiviteter. Det är roligt att jag fått gehör och erkännande för mina idéer, att ha fått ansvar och möjligheten att påverka långsiktiga lösningar. Men, jag är ändå både ödmjuk och tacksam för att få skapa miljöer där människor känner att de vill jobba eller där de gärna vistas.”

Tage Erikson

(Publicerad i Lediga Lokaler 8/2014)