Artiklar

MÅNADENS PROFIL Britt Almqvist – Hållbar arkitektur på en internationell arena

MÅNADENS PROFIL
Britt Almqvist – Hållbar arkitektur på en internationell arena

Britt Almqvists värld sträcker sig från bärplockning på sandiga skär utanför födelsestaden Luleå över studentbostäder i Flemingsberg, stationsprojekt för Citybanan i Stockholm, businesscenter i polska Poznan, lägenheter i Madrid och kontor i Bryssel ända till modeller för hållbart byggande i fjärran Kina. Sedan 2009 driver Britt företaget Ahlqvist och Almqvist Arkitekter AB, där hon började sin bana som ung arkitekt 1985.

”Jag öppnade tidningen en dag år 1985, då jag blivit klar med min arkitektexamen på KTH. En annons fångade mitt intresse. Arkitekten Bengt Ahlqvist sökte nya medarbetare. Jag kände till honom från utbildningen och visste att han jobbat med Ralph Erskine och att han hade en internationell orientering. Det lät så intressant att jag skickade in en ansökan, fick jobbet och inledde en spännande resa”, berättar Britt Almqvist.

Bengt Ahlqvist jobbar fortfarande på kontoret nära Slussen med olika projekt. Bengts hund hälsar besökarna välkomna, men sedan fem år håller Britt i kopplet för arkitektkontoret.

”Ända sedan starten har kontoret haft en stor bredd med tre olika inriktningar: infrastruktur, stadsplanering och byggprojekt, främst bostäder, men också kontor och kommersiella byggnader. Vi har också byggt upp ett stort internationellt kontaktnät – hela 25 % av vår verksamhet är riktad mot utlandet, vilket är högt för en liten, oberoende byrå med 25 anställda. Att vi kunnat arbeta på många marknader har medfört att vi aldrig behövt säga upp någon medarbetare.”

Britt och Bengt har under 25 år skickligt byggt upp ett europeiskt nätverk. Projektet World Trade Center och Cityterminalen i Stockholm 1982-89, där Bengt var ansvarig arkitekt, ledde till ett uppdrag att rita ett stort kontorshusprojekt i Bryssel i Belgien, Centre Rogiers på 55 000 m², där Britt arbetade som handläggare.

”I samband med projektet lärde vi känna ett antal europeiska arkitekter, bland annat från ELD i Antwerpen, och idén föddes bland fem arkitektkontor att skapa ett europeiskt nätverk. Så föddes Perspective, som är en så kallad European Economic Interest Grouping, ett slags ekonomisk förening i EU-skala. I Perspective ingår i dag tio byråer och nästan 300 arkitekter.”

Hållbarhet och social medvetenhet

Perspective har fokus på ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet, vilket också stämmer in på Britt och hennes företag.

”Jag har länge varit engagerad i frågor kring hållbarhet, suttit med i arbetsgrupper på KTH för hållbart byggande och byggnadssystem, är engagerad i miljöfrågor. År 2009 blev jag nominerad till slutkandidat för priset Hållbart ledarskap 2010.”

Ett annat exempel är en företagspark som byrån planerar för InterIkea i polska Poznan.

”Vi övertalade uppdragsgivaren att bygga konferensrum utomhus. I Europa tillbringar vi 75 % av vår tid inomhus eller i bil eller andra fordon. Vi har också föreslagit aktiviteter som boule, street basket och bordtennis. Totalt är det 95 000 kvadratmeter som planeras, varav 45 000 m² blir klara i sommar. Byggnaderna certifieras enligt LEED på guldnivå. I projektet ingår också 2 000 fristående bostäder samt 400 projekterade.”

Ahlqvist och Almqvist har projekterat bostäder och andra byggnader samt upprättat masterplaner och annan stadsplanering också i Holland, Spanien, Tyskland och Storbritannien.

”Ett av de mest intressanta projekten är en spin-off från arbetet med en Master Plan för Greenwich Millennium Village i London, dit Ralph Erskine inbjöds som en av fem ledande arkitekter. Han valde oss som partners och vårt förslag vann. Vi blev kontaktade av kineser, som ville samarbeta med oss tack vare Nordens rykte som experter på hållbara lösningar.”

Planen för Changsha, en ny stadsdel med 7 000 bostäder för 25 000 invånare, var ett pilotprojekt initierat av den kinesiska centralregeringen för att testa lösningar på miljöproblemen, särskilt med tanke på energiförbrukning och återvinning av vatten.

”Ett sekundärprojekt var ett kontor på 6 000 m², Beijing Future House, där vi förverkligade ett strikt återvinningstänkande – alla material som stål, betong, trä och glas är separerade redan från början. Nordväggen består av en stor värmeväxlare och vi använder värmepumpar, solceller, jordkyla och intelligenta avskärmningar för att reducera energiförbrukningen.”

Infrastruktur, skolor, detaljplaner

Med tanke på byråns storlek har Ahlqvist och Almqvist en imponerande referenslista inom infrastruktur – Citybanan, Förbifart Stockholm, vägbroar i Kista, ett stort antal stationer som Kungsängen och Årstaberg samt Jakobsbergs bussterminal, som fick kommunens byggnadsmärke för god arkitektur 2011.

”Just nu arbetar vi med Nyköpings nya Resecentrum och planerar också resecentrum i Barkarby i Järfälla och Arninge i Täby. Vi har ramavtal med ett dussintal kommuner för plan- och arkitektuppdrag och har planerat många bostadsområden, bland annat 300 lägenheter öster om stationen i Stenungsund, där vi vann arkitekttävlingen om Solgårdsterrassens utformning. Mälardalens högskola i Eskilstuna, där vi tog tillvara den gamla låsfabrikens struktur, byggdes 1998-2000. Vi har också ritat ett förslag till utformning av en ny stadsdel vid Telegrafberget i Nacka och delar av Norra Djurgårdsstaden.”

Britt säger att hon tycker det är roligt att arbeta med infrastruktur och stadsplanering.

”Men, ibland är det kul med mindre och mer udda projekt – vi tittar just nu på en annorlunda konferenslösning till SKLF, Sveriges kommuner och landsting i grannkvarteret.”

Intresset för arkitektur tycks gå i arv. Britts dotter har ett eget bolag, BARK, och tillsammans med mamma har hon med stöd av ett bidrag från Boverket utformat ett förslag till studentboende: spännande kojor på stolpar, var och en med plats för fem unga.

”Vi ville hitta en kombination mellan platser som normalt inte är tillgängliga för byggande och hus som håller en tillräckligt hög arkitektonisk kvalitet. Vår idé har en social dimension samtidigt som den är resurssnål och bygger på hållbara material.”

Skärgårdsliv och personlig tränare

Efter att ha tagit del av Britts meritlista är det svårt att tro att hon hinner med något på fritiden. Men, tillsammans med sin finlandssvenske man vistas hon frekvent på stugan i Houtskär i Åbolands skärgård från april till oktober.

”Det är fantastiskt, både naturupplevelser i ensamhet och socialt umgänge. Vi har finska arkitekter i grannskapet och jag har blivit förtrogen med den finska bastukulturen. På stugan åker vi vattenskidor och seglar en liten Hobie Cat. På vintern skidar jag gärna på längden och på höjden, men efter en skidolycka, då jag helt förstörde korsbandet i knäet, har jag varit tvungen att träna upp mig. Det blir två gånger i veckan med en personlig tränare, vilket har haft god effekt och lett till att jag kunnat skida igen. I övrigt uppskattar jag att resa och umgås internationellt, har varit president i Perspective. Kulturskillnader finns och de återspeglas i de utlandsprojekt, som jag varit involverad i. Mitt engagemang i hållbarhet och sociala dimensioner avspeglas i att vi är medlemmar i Arkus, Green Building Council och Stockholms stads Klimatpakt. Och tack vare satsningen på kvalitet och hållbarhet har vi nått långt ut i världen!”

Tage Erikson

(Publicerad i Lediga Lokaler 9/2014)