Artiklar

MÅNADENS PROFIL Jesper Carlsöö – Fastighetskarriären började på toppen... av ett tak

MÅNADENS PROFIL
Jesper Carlsöö – Fastighetskarriären började på toppen... av ett tak

”Det är aldrig mottagaren det är fel på om ditt budskap missförstås. Det finns alltid en målgrupp och du skall kommunicera på deras villkor. Chef och ledare är två olika saker.” Här några hörnpunkter i Jesper Carlsöös yrkesfilosofi som uthyrningschef på det börsnoterade fastighetsbolaget Corem Property Group AB, som är inriktat på lokaler för lager och logistik.

”Jag vet inte exakt varifrån mitt intresse för fastigheter kommer. Min pappa och farfar är typiska akademiker, tandläkare och läkare, professorer med rötterna i Stockholm, och min mamma drog igång reklambyrån Nord & Syd, vilket gett mig en dos marknadsföring i blodet. Å andra sidan har de aldrig tvekat att kasta sig ut i något nytt och det är kanske därför jag inte blev läkare – hade inte det intresset – utan har ägnat mig åt marknadsföring och fastighetsbranschen, som har visat sig vara spännande och mogen för förändringar i marknads- och kundtänkande”, säger Jesper Carlsöö.

”Farfar sadlade om från odontologi till ergonomi vid 40 års ålder och var bland annat med om att skapa IKEA:s kassalinjer. Pappa tog mig och familjen med sig till Umeå, där jag växte upp tills jag var 15 år med undantag för första skolåret i San Francisco. Allt resande gjorde mig intresserad av flygandet – det var häftigt att komma tillbaka till Röbäck och berätta om hur det var att flyga med en jumbojet, har aldrig i livet känt mig så stor!”

Efter studenten i Saltsjöbaden lockade flygintresset Jesper till flygvapnet.

”Jag var teknik- och flygintresserad och kände att jag ville bli reservofficer. Jag var en av de femton antagna som fick gå hela vägen och år 1993 fick jag mina epåletter under en högtidlig ceremoni i Halmstad.”

Gruppdynamik och ledarskap

”Det går nästan inte en dag utan att jag gör en reflektion som relaterar till min officersutbildning. Man lär sig ledarskapets principer och lär känna sig själv i ledarrollen. I det militära kan man utsättas för extrem press och stress, alla är lika inför lagen och man får se tårar hos dem man minst tror skall brytas ner. Jag är intresserad av gruppdynamik och hur människor agerar i olika situationer, hur informella ledare växer fram och tar ansvaret. Du utnämns till chef men förmågan att leda kommer inifrån. När informella ledare blir formella chefer sker något, skyldigheten och ansvaret påverkar dem.”

Efter det militära tog en stark entreprenörsdrivkraft över och Jesper började plugga ekonomi vid Stockholms Universitet.

Mellanspel på webben

Sedan sköljde svallvågen world wide web in över Sverige. Halvvägs in i studierna grundade Jesper och två kompisar Gazoline, en av Sveriges första internetorienterade reklambyråer.

”Det fanns ett glapp mellan de nya digitala marknadskanalerna och de dåvarande svenska reklambyråerna. Vi lade till webb framför titlarna, alltså webb-AD, webbdesigner etc. Många företag som byggde på distribution via Internet som affärsidé sökte sig till oss, Bredbandsbolaget, Resfeber etc. Gazoline blev snabbt faktiskt Sveriges tredje största svenskägda reklambyrå. Men, än en gång ändrade Jespers färdväg sin riktning.

På väg mot börsen

”Vi gick åt olika håll från Gazoline år 2000 och sedan jobbade jag bland annat med en av våra kunder, Lensway, där jag satt i styrelsen. Där fördjupades min kontakt till en investerare, Rutger Arnhult, en tidigare aktieanalytiker, som var aktiv i fastighetsbranschen via företaget M2-Gruppen. Jag hade varit hemma med min äldsta son och frågade Rutger om jag fick praktisera på hans företag tillsammans med fastighetschefen. Klockan 07:00 nästa dag stod jag på taket till en fastighet i Hägersten och tittade på en läcka – började alltså min fastighetskarriär som förvaltare på högsta nivå!”

Rutger lyfte ut de flesta kommersiella fastigheter ur M2-Gruppen som en del i bildandet av Corem med målet att notera bolaget på börsen.

”Jag fick snabbt rycka i gamla kompisar, fixa fram logga och hemsida etc. Corem noterades officiellt den 1.11.2007 med ett fastighetsvärde kring 3 miljarder, idag 7 miljarder. Jag jobbade först som förvaltare och blev efter ett par år regionchef i Stockholm, men fungerade också som spelande coach genom att jag fortfarande skötte mitt tidigare förvaltaruppdrag i söderort. De första åren var bolaget mycket nära förknippat med Rutger, som ju är en spännande, okonventionell personlighet i ett fastighetssegment, som tidigare inte ansågs vara särskilt intressant.”

Sedan 2012 är Eva Landén VD och Corem har skapat en egen identitet med ett rykte om att vara duktigt på lager- och logistiklösningar, särskilt i de mellersta och södra delarna av Sverige samt Danmark.

Upptäckte Sverige

För två år sedan blev Jesper uthyrningschef för hela Sverige, en helt ny post.

”När jag reste runt i landet upptäckte jag nya perspektiv, andra geografiska realiteter. Ett exempel är Växjö, en välmående, välskött och aktiv kommun med hög potential att utvecklas som logistikalternativ. Vi bjöd ner chefredaktören för Intelligent Logistik, skrev inlagor och byggde upp nya nätverk. Idén var att man i Växjö kunde göra allt litet bättre, litet billigare och litet snabbare. Men, för att tala flygspråk – vi fick ta en väldig loop… Att Växjö blev årets klättrare i logistikrankingen och att det idag råder brist på logistikytor i staden är en framgång.”

Ett annat tungt case för teamet på Corem var när Ericsson lade ner sin fabrik i Hudiksvall år 2013, 350 förlorade arbetsplatser och 50 000 tomma kvadratmeter.

”En anläggning är en resurs som kan fyllas med liv. Det fanns en viss skepsis, men vi deltog tillsammans med kommunen i ett s.k. Framtidspaket med målet att skapa nya nätverk. Och det lyckades! Fördelarna med mindre orter är att det går snabbt att fatta beslut och få fram resurser om man kan visa att man är på rätt väg.

Lessons learned

Tack vare uppväxten i en akademikerfamilj har Jesper en vana att hämta in ny kunskap. Vad har han då lärt sig?

”Många saker, bland annat att man måste investera för att värva nya kunder och hålla gamla. Corem har valt att ha egen personal på plats för att vara nära kunden. Det är ett misslyckande om kunden flyttar utan att tala med dig om alternativ i dina fastigheter. Du måste också marknadsföra dina lediga ytor lokalt och exempelvis med vepor på fasaden– sannolikt passerar din blivande kund förbi fastigheten rätt ofta. När jag började med fastigheter märkte jag att branschen hade en del att lära inom marknadsföring. Man kan också alltid lära av andra – vi har gjort studiebesök på välskötta logistikanläggningar. Hitta rätt kompetens, t ex en professor i logistik vid Linnéuniversitetet i Växjö. Sist men inte minst viktigt: Fråga kunden hur de hittat dig. Se till att de får ett prospekt som säljer era lokaler också när ni inte får sitta med på mötet med ledningsgruppen!”

Skärgården i hjärtat

Jespers uppväxt i Umeå präglades av hockey och kompisgäng.

”Det fanns gott om lediga banor så jag har tillbringat tusentals timmar på isen, men jag har aldrig varit en typisk sportkille. Undantaget är när jag och en kompis satsade på fäktning eftersom det var så få som utövade sporten. Vi hade två av Sveriges bästa fäktare, Svante Rasmuson, silvermedaljör i modern femkamp 1984, och Göran Flodström, guldmedaljör i värja (lag) 1976, som lärare så vi kände oss som levande grillspett.”

Idag har Jesper och hans fru tre barn i åldrarna 2½-11½ år. En nod för familjen är sommarstället på Smådalarö.

”Hela min familj seglar eller är skärgårdsintresserade med undantag för mina föräldrar. Svärfar är en gammal tävlingsseglare så min fru Caroline har det i blodet. Jag upptäckte den fantastiska skärgården utanför Stockholm i tonåren och bestämde mig för att skaffa ett eget lantställe så snart jag fick en lön.”

Med svärfars och släktingars hjälp har Jesper byggt upp ett sommarparadis med egna händer, där familjen tillbringar mycket av tiden från april till oktober.

”Jag älskar också att flyga och att resa, ett arv från mina föräldrar. Och så följer jag med Björklövens öden i hockeyallsvenskan – de blev ju svenska mästare året jag flyttade tillbaka till Stockholm. Pappa var läkare i Björklöven ett antal säsonger så jag har tillbringat mycket tid med laget bakom kulisserna…”

Tage Erikson

(Publicerad i Lediga Lokaler 1/2015)