Artiklar

MÅNADENS PROFIL Claes Wallberg – Från kavalleriet i Arvidsjaur via Tranan till multitasking i fastighetsbranschen

MÅNADENS PROFIL
Claes Wallberg – Från kavalleriet i Arvidsjaur via Tranan till multitasking i fastighetsbranschen

Att skapa trygghet för kunden är det viktigaste – oavsett om du arbetar för en fastighetsägare eller för en hyresgäst. Thule Fastighetsutveckling är ett drygt 30 år gammalt företag med en unik palett av kompetens i fastighetssektorn. Stockholmaren Claes Wallberg började på Thule 1990, samma år som han gifte sig med sin Pia. Bägge förhållandena har hållit och det som började av en slump har blivit en intressant karriär på en fastighetsmarknad i snabb utveckling.

”När jag började på Thule hade jag verkligen ingen erfarenhet av fastighetsmarknaden. Efter gymnasiet gjorde jag lumpen i lappländska Arvidsjaur, blev kvar där och utbildade mig till reservofficer – till graden blev jag till slut kapten i kavalleriet. Väl tillbaka i Stockholm hamnade jag på krogen. Super-entreprenören PG Nilsson fångade in mig och jag jobbade som servitör och hovmästare på Tranan innan jag hamnade i baren. På Riche lärde jag mig blanda drinkar innan jag av en händelse sprang ihop med lillebror till Magnus Rydén, en av de tre grundarna av Thule Fastighetsutveckling. ’Brorsan söker folk’. Jag var ju inte direkt fastighetsspecialist, men Thule sökte personer som gav en god magkänsla, hade social kompetens och som var ”serviceminded”.

Varit inne i nästan varje hus i innerstaden

Trots att Claes saknade allt vad formell kompetens heter så fann han sig snabbt till rätta.

”Engagemanget var det som jag gillade hos Thule. Jag gick en mäklarutbildning, som förvisso hade litet att göra med kommersiella lokaler men som ändå gav en inblick i branschen. Det viktiga var att bygga relationer och att successivt lära sig hur fastigheter fungerar ekonomiskt.

Med åren – roliga år som Claes påpekar – uppnådde han en god kunskapsnivå, inte minst tack vare att han fått uppleva både nedgångar och boomar i fastighetsvärlden.

”Det är inte många kommersiella fastigheter som jag inte besökt i Stockholms innerstad.” Thule utvecklades från ett företag som förmedlade lokaler och byggde vindar till att bli en aktör med ett unikt helhetskoncept för att utveckla, hyra ut och bygga/anpassa lokaler.

”Kraven ökade på lokalmarknaden och vakansgraden steg. Vi lärde oss byggprojektledning genom våra vindsprojekt och om vi kunde hjälpa hyresgästen eller hyresvärden att finna ut hur man kunde använda lokalen bäst ökade det värdet på affären. Ingen annan opererade i vår nisch – ett lyckosamt drag.”

Gott och blandat

Claes säger att Thule genom att hålla kvar den privata sidan i ett spår i form av exklusiva våningar i staden, sjöställen och herrgårdar, får utveckla spetskompetens inom arkitektur och projektledning samtidigt som man kan möta höga krav på själva produktionen.

”Vi är i dag tretton personer med en blandad kompetens, arkitekter, projektledare och rådgivare. Avsikten är att vi skall bli några fler när vi hittar rätt personer, gärna arkitekter roade av att bygga, projektledare som gillar arkitektur och kreativa rådgivare,” förklarar Claes.

”Tillsammans med kunden kan vårt team avgöra rätt storlek på investeringarna i en befintlig byggnad för att optimera värdet på fastigheten, både för kommersiella ändamål och bostadsbruk. Att Thule även gjort egna affärer och köpt och utvecklat fastigheter – vi har ett eget fastighetsbolag, Thule Fastigheter, för ändamålet – ger oss unika insikter i båda sidorna av fastighetsvärlden.”

Kundkretsen är lika blandad som kompetensen. Claes berättar att man på uppdrag av fastighetsbolaget Mengus för närvarande utvecklar Solna Gate, där man bygger och anpassar lokaler för bl.a. Santander Bank. Han har också under 2014 drivit ett projekt där Marginalen Bank sökte nya lokaler, vilket ledde till en etablering om ca 9.000 m² på Adolf Fredriks Kyrkogata i centrala Stockholm.

”Processen innefattar alla steg från att identifiera objektet till att tillsammans med Marginalen Bank planera, rita, utveckla och bygga deras nya kontor. Det är ett jättespännande projekt, där all vår kompetens och erfarenhet kommer till sin rätt. Ett annat intressant uppdrag är att modernisera och renovera en privatägd kontorsfastighet i korsningen av Kungsgatan och Vaksalagatan i centrala Uppsala. Här har Thule ansvarat för att ta fram en idé och och ett program för hur ett nedgånget kontorshus från sent 1800-tal skall förvandlas till ett av Uppsalas prydligaste och mest attraktiva kontorshus. Min egen roll är att hålla i trådarna och hantera kontakterna med våra kunder. Jag är ofta först in i ett projekt och ska se till att vakanta lokaler fylls av liv och föreslå lösningar som är attraktiva och lönsamma”, förklarar Claes. Under de senaste åren har Thule ritat och byggt lokaler för bl a Boston Consulting på Gustav Adolfs torg, Bosch Sverige i Kista, Länsförsäkringar i Fyrisborg/Uppsala, Patriksson Kommunikation på Cardellgatan i Stockholm, Gilead i Solna Gate m fl.

”Smidigheten ligger i att kunna presentera en hel affär, hyreskontrakt, entreprenadavtal, ansvarsfördelning, tidsplan, ekonomiska kalkyler etc. Vi är ”gisslan” i projektet, ansvariga mot bägge parter. Vi har många gånger sålt in lokalen till hyresgästen och lovat hyresvärden att vi håller tid och pris samtidigt som vi levererar en kavalitet som båda parter blir mer än nöjda med... Vi passar inte in i alla organisationer, men vi fyller en resurslucka hos de fastighetsägare som har en begränsad egen projektorganisation. Med Thule vid rodret undviker man att saker och ting faller mellan stolarna – Thule kommer att bära stafettpinnen ända in i mål.”

Stort engagemang i hockey

Idrottsmetaforer är inte främmande för Claes. Tillsammans med Pia, som jobbar i friskvårdsbranschen, har han två söner, 21 och 23 år. Den yngre har prövat sina vingar som ishockeymålvakt i USA medan den äldre följt sin fars fotspår in i restaurangbranschen.

”Jag har och har framför allt haft ett stort engagemang i ishockeyn i Danderyd dels i Stocksunds IF och på senare tid i SDE HF. Men, när det kommer till sport är jag allätare, cyklar, åker skidor, springer, yogar mm. Hockeyn har styrt livet under många år, men när yngste sonen flyttade till hockeygymnasium för ett antal år sedan skaffade vi ett lantställe. Vi försöker också resa en del med familjen. Min far bodde tidigare i Florida så det blev det ett antal besök i USA, men också andra kontinenter lockar. Senast var vi i Sydafrika, som liksom Tanzania är helt fantastiskt med djurliv och natur.”

Thule är en arbetsplats där man gillar att göra grejer tillsammans. Man åker skidor i Alperna, cyklar långlopp, spelar golf mm.

”När det kommer till golf vet jag att jag skulle behöva träna mer än de 2-3 rundor det blir med jobbet per år. Jag började vid drygt 30 och då insåg jag ju att det inte blir någon världsklasspelare av mig. Men, träning ger färdighet, jag gillar golfmiljön så en dag kanske jag kommer ut på golfbanan lite oftare.”

När Claes ser tillbaka på 25 år inom Thule så är det några saker som dyker upp – nya områden som utvecklats, intåget av utländska konsulthus, förändringar i ägarskapet i Stockholms fastighetsbestånd och ökad professionalism.

”Men, vi har valt att gå vår egen väg, värnat om de tre sammansatta kompetenserna, om vårt engagemang och vår kunskap. Det finns ett gemensamt ansvar för alla inblandade på Thule att göra bra saker. Det är det som är Thule-andan och jag trivs med den.”

Tage Erikson

(Publicerad i Lediga Lokaler 2/2015)