Artiklar

MÅNADENS PROFIL Petra Dernhagen, Com Hem – FM är min livsstil

MÅNADENS PROFIL
Petra Dernhagen, Com Hem – FM är min livsstil

Det var inte meningen att Petra Dernhagen skulle jobba med Facility Management. Hon utbildade sig bl.a. på Påhlmans handelsinstitut för att jobba med administration, men under ett studiebesök på Trygg-Hansas sexkantiga huvudkontor på Kungsholmen i Stockholm föll hon pladask för byggnaden. Hon sökte och fick ett traineejobb på Liv. Dock var hennes tanke att arbeta med reklam som AD så hon utbildade sig utanför arbetstid på RMI Berghs. Men, ett vikariat på Trygg-Hansa gav henne chansen att arbeta med en av arkitekterna bakom huset och då började FM-karriären. Efter en lång resa via SEB och Oriflame är hon nu tillbaka i sin älskade ”mutter” som Facility Manager och chef för funktionerna fastighet och säkerhet på Com Hem AB. FM är hennes passion både på jobbet och i hemmet i Saltsjö-Duvnäs.

”Hur länge klarar sig en arbetsplats utan FM-tjänster? När jag arbetade som strategisk inköpare och Global Category Manager för FM på SEB ställdes vi inför ett lockouthot beträffande lokalvård. Vår krisgrupp analyserade situationen och kom fram till att arbetsplatsen skulle klara sig en dryg vecka om man hade en toalett öppen per våning, minimerade ytanvändningen och tog bort fruktkorgarna. Därefter skulle man bli tvungen att stänga kontoret.”

Petra anser att FM är en grundpelare för att hela verksamheten skall fungera – att verka utan att synas. ”Det finns fortfarande mycket att utveckla inom inköp och leverans av FM-tjänster och det är min starka tro att man skall jobba nära varandra för att få den optimala och mest kostnadseffektiva FM-leveransen. Jag tycker att alla som levererar FM-tjänster är fantastiska – engagerade och beredda att göra det lilla extra.”

”Det är viktigt att se behovet av FM både inifrån och ut och utifrån och in. Man måste ta in behovet och ha ett bra samspel med verksamheten. När allt fungerar skall medarbetarna på arbetsplatsen ha energi att jobba, känna att de trivs och att arbetsplatsen är en perfekt omgivning för att man skall kunna utföra sina uppgifter.”

Nu håller Petra på med en översyn av Com Hems kontorslokaler i Stockholm. Layouten är flera år gammal och enbart mindre förändringar har gjorts här och där, vilket gör att det är dags att göra en ny analys och skapa en ny layout som skall passa några år framåt.

”Det jag ser är att det behövs fler antal arbetsplatser. Naturliga interna gångstråk saknas och vi behöver mer plats för kommunikation och möten. Genom att ta bort överflödiga skåp (ca 80 % av alla befintliga skåp) och ersätta dem med mer smart förvaring kan ytor frigöras för att få in fler arbetsplatser och kommunikativa ytor. Det handlar inte om att skapa ett aktivitetsbaserat ABW-kontor utan fasta arbetsplatser, utan att anpassa layouten till verkligheten.”

Känner vartenda skrymsle i huset

Att Petra verkligen kan sitt hus är inte att missta sig på. Under vikariatet som ledde till en fast anställning på Trygg-Hansa fick hon arbeta med Stefan Salamon, en av arkitekterna på Tengbom, som ritade det numera kulturmärkta kontorshuset på stranden av Barnhusviken i centrala Stockholm.

”Jag fick arbeta med layout och färgsättning, först på ritbord, sedan med hjälp av CAD. Jag hade också ansvar för ombyggnationer och kontakt till byggentreprenörer etc. – plötsligt var jag inne i FM-världen!”

Petra känner varenda vrå i huset, både från tiden på Trygg-Hansa och från sitt arbete på SEB. Det sista rummet hon inte besökt var ett förråd under simbassängen…

”SEB köpte Trygg-Hansa under min tid. Inom SEB fick jag erbjudandet att bli strategisk inköpare för FM och fick jobba med strategiskt valda leverantörer och det passade mig eftersom jag är certifierad inköpare från SILF. Men, efter genomlysning, konsolidering av spend till få leverantörer inom FM och implementerat SRM så kändes det som om vi hade full koll på leverantörerna – litet tråkigt – och jag hoppade över till något helt nytt – kosmetikabranschen.”

På Oriflame – ett fantastiskt företag – var Petra strategisk inköpare/Global Category Manager för Oriflames inköpskategori, Global Print. Där lärde hon sig massor om hur ett verkligt internationellt företag fungerar med allt som det innebar: samarbete över gränser, valutakopplingar, logistik mm. Hon hade inga planer på att sluta på Oriflame tills ett samtal kom från en tidigare kollega på SEB som nu jobbade som chef på Com Hem.

”Det var som att komma hem igen! Jag fick jobba med det som ligger varmast om hjärtat. Det innebar också att jag fick lära mig något nytt, att förstå Com Hems verksamhet och utveckla mitt ledarskap. Att bara ha Sverige som arbetsplats gjorde att jag kunde vara närmare familjen varje dag. Idag ansvarar jag och min enhet för Com Hems kontorslokaler i Sverige, fysisk säkerhet samt internservice i Stockholm och Göteborg. Utöver detta har jag även ansvar både för administration och inköp av FM-tjänster.”

Petras enhet har även ansvaret för kontorslokalerna i Härnösand, Örnsköldsvik och Sundsvall, där Com Hems stora kundservicecenter finns. Där har Petra en förlängd arm i form av chefen för receptionerna i norr vilket fungerar mycket bra.

FM både på jobbet och hemma

Petra säger att hon hoppas att hennes intresse för FM har smittat av sig på kollegorna.

”Just nu är vi alla involverade i olika FM-projekt, både stora och små, och jag tycker alla gör ett toppenjobb! Vi levererar resultat varje vecka för tillfället och det är jättekul. Jag är övertygad om att Facility Manager är ett jobb som är här för att stanna; oavsett om man har FM-tjänsterna in house eller outsourcade måste det finnas en bra kravställare. Jag vill också utveckla moderna hjälpmedel som e-sourcing och jag försöker utveckla analysen av FM-uppdraget – till exempel att övergå från frekvens till funktion som måttstock vid upphandling. Jag har också gått med i branschorganisationen IFMA eftersom jag tror att man behöver bra nätverk för att Com Hem skall kunna ligga i framkanten av utvecklingen!”

Med det engagemang som Petra uppvisar är det inte underligt att FM inte stannar på tröskeln till arbetsplatsen.

”På fritiden, tro det eller inte, tar jag med mig FM hem. Vårt hus, där jag bor med två fantastiska döttrar, 15 och 11 år, min far och tre katter, befinner sig i ständig förändring genom olika bygg- och inredningsprojekt. Senast tapetserade vi om tre rum och nu planerar vi att bygga en pool.”

Petras drive och entusiasm är påfallande. Hon föddes 1967 i Mexiko av svenska föräldrar och flyttade ”tillbaka” till Sverige 1973/74. När hon inte jobbar eller renoverar gillar hon att träna spinning eller häva skivstång på Friskis & Svettis. Och familjen står henne mycket nära – Petra älskar att hitta på stora och små äventyr med sina flickor.

Tage Erikson

(Publicerad i Lediga Lokaler 3/2015)