Artiklar

Stockholm växer uppåt

Stockholm växer uppåt

Centrala Stockholm domineras inte av skyskrapor som till exempel Frankfurt eller många amerikanska städer. Att det ändå är möjligt att staden växer på höjden bevisas av nya lägenheter på befintliga kontorshus och av ett helt nytt tänkande – att öppna taken för olika aktiviteter. Rooftop på Gallerian-kvarterets tak är en del av Urban Escape, ett av Stockholms just nu mest spännande omvandlingsprojekt.

Det är kanske just avsaknaden av höga hus i innerstaden som gör idén med Rooftop så tilltalande. Fastighetsägaren AMF Fastigheter omvandlar 3 450 kvadratmeter tidigare outnyttjad takyta på tre tak till en oas för människor mitt i Stockholms absoluta citykärna. Från taket öppnar sig obrutna vyer över Saltsjön, Kungliga slottet och Gamla Stan, Södermalm och Stockholms mest centrala kvarter med deras variation av klassiska fasader och modern arkitektur.

”Vi tror på ett Stockholm i framkant, inte minst inom hållbar utveckling”, säger Karolin Forsling, chef för stadsutveckling och marknad på AMF Fastigheter.

Takytorna kommer delvis att användas för terrassrestauranger och barer som drivs av de två nya hotellen i fastigheten. Allmänheten kommer att ha tillträde till de nya vattenhålen med deras fantastiska utsikt. Karolin och hennes kollegor har skissat på en mängd aktiviteter på taket, kultur, träning, välbefinnande och många nya serviceformer.

”Ett av de mest spännande projekten är ett samarbete mellan oss och SLU Alnarp (Sveriges Lantbruksuniversitet). Odling i stadsmiljö har blivit ett allt hetare ämne. Inom ramen för Vinnovas satsning ”Avstressande utemiljökvaliteter” vill vi undersöka hur trivsel och produktivitet på arbetsplatsen påverkas av gröna ytor. Vi hoppas forskningen kan visa att en grön miljö leder till minskad stress och ökat välbefinnande.”

Tage Erikson

(Publicerad i Lediga Lokaler 4/2015)