Artiklar

MÅNADENS PROFIL Jimmie Hall – Säljaren som förälskade sig i fastigheter

MÅNADENS PROFIL
Jimmie Hall – Säljaren som förälskade sig i fastigheter

”Jag älskar fastigheter, lever, sover, äter och tänker på fastigheter. Man måste i dag hela tiden utveckla fastigheterna, föreställa sig vilka koncept som fungerar också i framtiden, inte bara ägna sig åt copy/paste. Och som stockholmare vet jag vad som fungerar var, har aldrig ångrat steget in i den här världen.”

Kombinationen gallerist med inriktning på Street Art och graffiti och fastighetsutvecklare med uppdrag för stora fastighetsägare inom högprestigesfären, är udda till och med för att vara i Sveriges största stad. Men, Jimmie Hall, 41, är en person med lateralt tänkande. Just nu håller hans företag, Realist Fastighetsutveckling AB, på att avsluta ett stort utvecklingsprojekt i Kista, nordicForum, för Sveareal.

”Som det ser ut nu kommer fastigheten att bli uthyrd till i princip 100 %. Här kan också mindre företag få plats att utvecklas – det finns en central reception, konferensutrymmen, gym och parkering i huset.”

Nästa projekt på uppdrag av Scius Partners ligger Jimmie nära om hjärtat. Nya Kista Park, lovar att bli något alldeles extra.

”Den tidigare Concept Building, som hyst bland annat Ericsson Radio Systems och Fujitsu, ligger med sina 21 000 m² perfekt till i Kista, invid en av stadsdelens bästa parker. Vi är stolta över växelverkan med parken, där man kan umgås, äta, spela basket eller pingis. I mitt koncept för uppgradering har jag tagit fram en idé för bottenplanet, där en restauratör med hög ambitionsnivå skall få ramar att åstadkomma något spännande. Och den konferensaktör som kommer in i huset skall skapa något annorlunda, ta konferensupplevelsen till en ny nivå. Vi skall precis som under de vilda åren på åttiotalet skapa Kistas hippaste byggnad.”

Kista Park lanseras som koncept i mars/april och Jimmie säger att man är välkommen oavsett om man vill ha 200 kvadratmeter eller hela huset.

Inte bara Kista

Jimmie talar varmt om projekten i Färöarna i Kista med sina 130 000 kvadratmeter kontor, 45 000 av dem tillgängliga för uthyrning. Men, det är inte bara Science City som gäller. Jimmie har också arbetat med ett projekt på Alviks terrass för Profi och fick nyligen uppdrag av den nya ägaren JM att fortsätta med uthyrningen.

”Jag drog igång min egen verksamhet i början av 2015 efter att ha jobbat inom Jones Lang Lasalle i nio år, på Nordier i drygt tre år och på Treal ett par år. Det kändes som det var dags att pröva nya saker i egen regi. Det ligger också i blodet, både pappa och mamma har drivit egna företag. Mitt kontor finns nära Stureplan på Birger Jarlsgatan 18, där Michel Gordin etablerat den nya generationens kontorshotell, No 18 Office & Lounge, en plats där både 120 nya företag och kreativa människor kan jobba och träffas till en rimlig kostnad. Jag är faktiskt litet stolt för att ha gett en liten input till Michel om idén.”

En annan person som betytt mycket för Jimmie är Hansi Danroth på Mengus.

”Hansi arbetade på RM Estate innan han värvades till JLL. Jag jobbade på den tiden som säljare, sålde kläder, bredband, datorer och senare betalningslösningar på nätet, på Debitech, numera DIBS. Alla löpsedlar skrek ut: ’Betala inte via Internet´, men i dag är det nästan normen. Min frus farbror, som jag träffade på en familjetillställning lockade in mig i fastighetsbranschen, men det var Hansi som frågade mig om jag ville jobba på uthyrningsavdelningen på JLL. Det var det bästa som hänt, handen i handsken, och jag är tacksam mot Hansi som lärde mig så otroligt mycket och gav mig en plattform att gå vidare från.”

Viktigt vårda kreativiteten

I dag jobbar Jimmie ensam, men han funderar på att snart rekrytera en uthyrare. ”Rutinerna hämmar kreativiteten, jag gillar att köra fram nya idéer. Det mesta kommer från mitt eget huvud, men jag får också inspiration från andra projekt. Nyss var jag i London och besökte King’s Cross, där man omvandlar ett gammalt industriområde till häftiga kvarter – bland annat skall Google flytta in i ett nybyggt komplex på 75 000 m2. I närheten etablerar sig Konsthögskolan för ett kreativt utbyte samtidigt som bostadshus integreras. Jag kunde åka dit i morgon igen – de som arbetar där är enormt duktiga på marknadsföring, försäljning och uthyrning, har verkligen fingertoppskänsla.”

Också Jimmie har lokal kunskap och känsla för vilka lösningar som passar vilka delar av Stockholm. ”Jag hoppas att fastighetsägarna med min hjälp kan kreera nya, lönsamma och trivsamma idéer.”

Själv bidrar Jimmie till att stöda nya idéer. ”Graffiti och Street Art är något som alltid intresserat mig. I mitt galleri wallery.se (The Weburban Street Art Gallery) visar jag just nu med bas på Internet upp verk av artister som har en bakgrund i gatukonstscenen. Jag gillar också datakonst, film och musik – fick nyss biljetter till Erik Hassles konsert på Fasching, en verkligt begåvad kille.”

Privat bor Jimmie med sin fru Linda, sonen Elton 9 och dottern Elvira 7, i en egenritad villa i Vendelsö i Haninge – man måste ju föregå med gott exempel som fastighetsutvecklare.

”Javisst är det ett typiskt hästområde, men min fru gillar inte att rida. Däremot är hon världens bästa i övrigt, delägare i IT-bemanningsföretaget Total Resurs. Det innebär att vi får umgås rätt mycket via SMS för att få ihop det berömda livspusslet. I övrigt lever jag okomplicerat, ingen sportdåre. Att umgås med familjen och ägna sig åt mitt jobb är de saker som går före allt annat. Jag vet vad jag vill och vart jag är på väg och det är det viktigaste i livet!”

Tage Erikson

(Publicerad i Lediga Lokaler 1/2016)