Artiklar

MÅNADENS PROFIL Thomas Jonasson, Profi Fastigheter – Aktiv förvaltning är ledordet

MÅNADENS PROFIL
Thomas Jonasson, Profi Fastigheter – Aktiv förvaltning är ledordet

Finland har en speciell plats i Thomas Jonassons hjärta – han räknar Helsingfors som sin andra hemstad efter Storstockholm tack vare att hans hustru härstammar från grannlandet i öster. Då passar det ju väl in i bilden att Thomas arbetsgivare Profi Fastigheter just nu intensivt utvecklar InfraCity i Upplands Väsby, ett projekt som initierades och förverkligades i sin första fas av finlandssvensken Lars Gullstedt under de dynamiska åren i slutet av förra seklet.

”Jag måste säga att InfraCity med sitt läge alldeles vid E4 mot Uppsala och Arlanda kan bjuda på väldigt bra kontorslokaler. Den tekniska standarden är mycket hög från början och lokalerna är enormt flexibla. Här kan vi hantera kontorshyresgäster i sammanhängande ytor upp till 4 500 kvadratmeter med stor frihet att disponera arbetsplatserna”, säger Thomas Jonasson, marknads- och kommunikationschef på Profi Fastigheter.

InfraCity har den senaste tiden lockat till sig namnkunniga hyresgäster som SC Motors (generalagentur för Citroën, Hyundai och Mitsubishi), Din Bil (Skoda) och Lekmer.se. Thomas räknar med att landa flera nya avtal under våren.

”InfraCitys flaggskepp, Scandic Hotel, gjorde sitt bästa år genom tiderna i fjol. Framgången är en frukt av hårt och målmedvetet arbete, där man kunnat nyttja ändamåls­enliga lokaler för konferenser, kongresser och mässor. Till mina arbetsuppgifter hör också att hålla kontakt och etablera kommunikation med intressegrupper som företag, leverantörer, media, kommunala tjänstemän och politiker – Upplands Väsby är ett utmärkt exempel på hur en kommun kan arbeta för att stöda utvecklingen av det lokala näringslivet.”

Nästan allt överallt utom i City

I sitt vardagliga arbete har Thomas och hans drygt trettio kollegor sin bas på Profis kontor på Lästmakargatan i centrala Stockholm. Men, för att hitta de 400 000 kvadratmeter som Profi förvaltar måste man bege sig utanför tullarna. Det handlar nästan uteslutande om norra Storstockholm med kommuner som Täby, Danderyd, Sollentuna och Upplands Väsby, de nordvästra kranskommunerna som Solna och Järfälla samt västra Stockholm med Bromma och Ulvsunda.

Engagemanget i Stockholm Modecenter i Nacka håller dock nu på att avvecklas och De Lavals forna fastigheter vid Järla Sjö utvecklas i framtiden till bostäder i nära samarbete med SSM Bygg & Fastigheter.

I dag gäller många andra av Profis utvecklingsprojekt bostäder som till exempel Jollen i Näsby Park i Täby, Västra Skogen i Solna, Spånga, Brommaplan och Östra Mörbylund i Danderyd. På den kommersiella sidan är ju InfraCity föremål för en het utveckling, men i det projektet ingår också hela 1800 lägenheter.

”Om man söker lokaler med bra kommunikationer vill jag även peka på Bromma och Ulvsunda – här finns en allt bättre kollektivtrafik, närhet till Bromma Flyg och många trafikleder i alla riktningar. Lokalerna spänner från kontor, utrymmen för lättare industri och lager till ytor för handel.”

Thomas berättar att Profi ser start-up företag samt små och mellanstora bolag som en viktig målgrupp. ”Vi ser hela tiden över vårt kunderbjudande och våra koncept, ett exempel kan vara att erbjuda färdigt möblerade mindre kontor i till exempel Norrvikens företagspark i Sollentuna.

Profis ägare är institutionella investerare, främst pensionsbolag. Det är en tydlig strategi för bolaget att arbeta med aktiv förvaltning, vilket passar Thomas, som har erfarenhet från den snabbrörliga detaljhandeln som marknadschef på Stadium och JC och som chef för Stockholm Modecenter.

”Min väg in till Profi gick via Stockholm Modecenter, som förvärvades från Fabege 2011. Jag är ursprungligen från Norrköping, men flyttade till Stockholm 1996. Profis ledord, att vara aktiva förvaltare, ligger nära min filosofi att inte outsourca förvaltningen med undantag för själva fastighetstekniken. På så här sätt kommer vi som ett mellanstort fastighetsbolag närmare våra hyres­gäster och har full kontroll på de affärskritiska delarna i verksamheten”, förklarar Thomas, som också sitter i Profis ledningsgrupp.

Skärgårdsliv, djur och natur

Privat bor och lever Thomas med sin familj på Ingarö i Värmdö kommun. Han säger att det är den optimala kombinationen av livskvalitet att få bo ute vid havet i en skärgårdskommun, men att inom en timme vara på jobbet mitt i den dynamiska storstadsmiljön.

”Jag tillbringar mycket av min lediga tid ute i naturen, antingen i omgivningarna kring vårt hem, eller i sommarstugan i Finland, vid en liten insjö nära Somero i sydvästra Finlands inland. Där ligger bastun nere vid vattnet och med en stor trädgård finns det aldrig några sysselsättningsproblem. Tack vare min finlandssvenska fru har Helsingfors blivit min andra hemstad och jag har starka band till Finland. Jag gillar också att röra på mig och åker till exempel gärna skidor.”

Tage Erikson

(Publicerad i Lediga Lokaler 2/2016)