Artiklar

MÅNADENS PROFIL Mattias Bäckman, Baltazar – Ju svårare fastighetsprojekt, desto roligare!

MÅNADENS PROFIL
Mattias Bäckman, Baltazar – Ju svårare fastighetsprojekt, desto roligare!

Sputnik var smeknamnet på Mattias Bäckman som ung – jämnårig med den ryska satelliten från 1957. På samma sätt som Sputnik har Mattias snurrat runt världen, som skidlärare utan snö i Australien, som skidlärare med massor av snö i Kalifornien, som servitör på Tyrol medan legenderna Hasse, Povel och Margareta rev av den bejublade showen Tingeltangel, som ung resenär på Transsibiriska järnvägen och backpacker i Asien mm… I dag är det namn som Uppsala, Sundbyberg, Kista och Stockholms innerstad som fyller kalendern – företaget Baltazar uppstod när tre vise män slog samman sin kunskap inom fastighetsbranschen.

”Baltazar blev det namn vi fastnade för efter att ha förkastat många andra förslag, dels inspirerat från de tre vise männen, dels från den alltid rådige och uppfinningsrike Professor Balthazar. Jag och mina två kompisar ville utnyttja vår långa erfarenhet och samlade kreativitet för att på ett kundorienterat sätt utveckla svåra och komplexa fastighetsprojekt. Vi hade och har ingen vision om att bli störst – målsättningen är att hjälpa spännande kunder med spännande projekt”, förklarar Mattias Bäckman vid en kopp kaffe i Baltazars kontor på Grev Turegatan i centrala Stockholm.

Mattias säger att Baltazar, som i dag består av tre partners, förutom han själv, sextiotalisten James samt sjuttiotalisten Joakim (bolagets transaktionschef), har en bra referenslista inom uthyrning, men att verksamheten allt mer inriktas mot transaktionsmarknaden. ”Vi har ett speciellt sätt att arbeta, som passar också för stora objekt, till exempel Juvelen i Uppsala, som är ett prestigeprojekt. Staden genomgår en enorm förändring, där invånarantalet beräknas öka med 50 % under de kommande trettio åren.”

”I Uppsala hjälpte vi Jernhusen med ett utvecklingsprojekt invid resecentrum. Vi hade mycket ont om tid och Uppsala var även en ny marknad för oss. Det gick fantastiskt bra och vi lyckades hyra ut fastigheten på knappa 5 månader! Det är alltid kul att jobba när teamet drar med kraft åt samma håll och det lyckades vi göra, tillsammans med Jernhusen och Monsén Arkitekter. Uppsala är numera en marknad som vi kan mycket bättre och vi har utöver fastighetsutveckling även genomfört ett flertal fastighetstransaktioner.”

Med känsla för husens själ

Mattias framhåller att en bra fastighet är mer än betong, sten och glas. ”Den har betydelse för alla om den kan fyllas med innehåll. Jag har fått medverka i flera intressanta projekt, bland annat Waterfront i centrala Stockholm. Marknaden började vika just när Waterfront med hotell, kongressutrymmen och kontor skulle förverkligas och många kritiska röster hördes. Vi lyckades fylla kontorsfastigheten och göra ägaren, försäkringsbolaget München Re AG nöjt. Waterfront fyller sin plats, en multifunktionsbyggnad. Min dröm är att Nobelstiftelsen skulle bygga sitt hus på tomten mellan Waterfront och Stadshuset, den bästa och mest värdiga platsen för ändamålet.”

”Jag fick också arbeta med Vasakronan då man förvärvade nuvarande Kista Entré och Kista Science Tower från Skanska respektive NCC. Vi hittade ett nytt koncept för att skapa en helhet av de två fastigheterna med deras arv från olika företagskulturer. Till exempel disponerade vi om våningsplanen mellan olika hyresgäster, som delade pentry och mötesrum. Det var inte alltid så lätt att föra in nytt tänkande – ett exempel är en extremt svår lokal utan en rät vinkel. Jag lyckades övertala Vasakronan att ta in en frisörsalong, som drivs av en grekiska. I år firar hon 10-årsjubileum och lokalen är perfekt som exempel på servicefunktion i en stor fastighet. Jag drömmer också om att få in finska Teknopolis och deras FM-koncept i Sverige eller att ta det bästa från United Spaces och deras SoHo-projekt – om man ser till framtiden tror jag på kontorshotell och olika former av communityarbetsplatser. ”

SAS-byggnaden i Frösundavik, ett mästerverk av Niels Torp, är ett hus med själ enligt Mattias. ”Jag arbetar med att utveckla en friskvårdsanläggning där. Platsen är unik, gränsar till Nationalstadsparken, är granne med Victoria och Daniel, har en egen hållplats vid E4 för flygbussarna och man kan se Östersjöns innersta vik. Dessutom är huset en representant för hållbart tänkande, värms genom en akvifer i rullstensåsen under…”

Många känner inte till byggnaden, utan den blir en positiv överraskning. Mattias har en ungefärlig statistik på antalet visningar som behövs för att hyra ut ett objekt – Frösundavik kräver mycket få. ”Det finns en inbyggd harmoni i arkitekturen och platsen, något slags feng shui känsla. Jag tycker det vore perfekt att hitta en aktör inom företagshälsovård till fastigheten – då blir min vision komplett. Den svenska gymnastikens fader P H Ling bodde här och är begravd här – han är också den person som utvecklade den svenska massagen i form av taktil beröring. Mottot är att den som ofta är sjukskriven inte kan göra sitt bästa på arbetet eller hemma.”

Ett annat projekt i minnet är Sundbybergs nya stadshus i Hallonbergen, tidigare med Ericsson som hyresgäst. ”Visste ni att Sundbyberg är mer tätbefolkat än Hong Kong, 4 000 invånare per kvadratkilometer mot 3 500? Här fick hela stadsförvaltningen ett lyft från ett cellkontor med slutna rum till ett öppet kontor för medborgarna.”

Från Lake Tahoe till Kista

Mattias hade efter militären ingen tanke på att en dag hamna i fastighetsbranschen. Han ville ta ett sabbatsår som till slut blev tolv. ”Jag jobbade som reseledare i franska Alperna, Tunisien och Spanien och reste själv runtom i världen, bland annat längs transsibiriska järnvägen, en resa fylld av te från samovarer och melankoliska landskap. Med tiden kom jag ända ner till Nya Zealand och Australien, där jag jobbade som skidlärare den vintern det inte snöade – åkte i stället ön runt under 3-4 månader. Fick ett tips att Kalifornien kunde vara snösäkrare och kom dit för att jobba som skidlärare samma år som Ingemar Stenmark vann dubbla guld i OS – kul att vara svensk där då… Jag har också massor av erfarenhet från jobb i krogvärlden, på nya Café Opera i början av 80-talet, i baren i Berns under pluggtiden, som bartender på Sloppy’s, Gondolen, Sergel Plaza. En bartender får höra många spännande historier och uppleva alla människotyper. Men, höjdpunkten var ändå tiden på Tyrol när de otroligt kreativa nöjesprofilerna Hasse Alfredsson, Povel och Lotta Ramel, Margareta Krook med flera verkligen släppte loss i en show som går till historien. Som servitörer fick vi vara en del av showen långt innan Wallmans salonger.”

Till slut blev det ändå studier för Mattias, en jur.kand. och en fil.kand. i historia och statsvetenskap vid Stockholms Universitet. ”Med facit i hand var mina sabbatsår ett klokt beslut – jag kunde på ett betydligt mognare sätt förstå innehållet i böckerna. Sedan fick jag ett VD-jobb på Österåkers golfklubb. Jag hade fastnat för golfen hemma i Strängnäs 1974 när självaste Sven Tumba kom på besök och golfen fascinerar mig fortfarande. I dag blir det mycket ridning – min fru överraskade mig med presenter relaterade till hästar inför femtioårsdagen och sedan ett engelskt fullblod, en f d galopphäst, som jag red under många år. De som inte vet något om hästar fattar inte att en sådan häst kan göra 0-60 km/h på två sekunder och toppa 70 kilometer i timmen. I dag rider jag ett sto och älskar att hoppa – kombinationen av tung G-kraft i accelerationen mot hindret kopplat med tyngdlösheten i kroppen under hoppet är beroendeframkallande!”

Skidor är också fortsatt en stor passion för Mattias och hans fru. De har nyss kommit hem från en spännande skidvandring i nationalparken Gran Paradiso på den italienska sidan av Alperna, mittemot franska Val d’Isere, där Mattias tillbringade tre vintrar som reseledare och skidguide. ”Kontrasten mellan total tystnad och total snöstorm är fascinerande.”

Mattias mångsidiga bakgrund har gjort honom lyhörd för kunderna och deras berättelser. ”Fastigheter har en egen historia och om du kan koppla samman kundens behov och önskemål med byggnadens läge och funktion blir du en bra rådgivare vid transaktioner. Men, hur kom jag in i fastighetsvärlden?”

Efter en tid som utbildningskonsult inom försäljning fick Mattias ett uppdrag av Stockholms stad – att utveckla Kista. ”Stadsdelen var sluten mot omvärlden eftersom den hade dominerats av Ericsson, som var en stat i staten. Jag var med om att skapa nya koncept, en ny grafisk profil, stimulera samverkan mellan aktörerna och öppenhet mot omvärlden. Och så blev jag biten av fastighetsvärlden, dess mångsidighet och bredd. Det är intressant att få ta del av verksamheten i olika branscher.”

Mattias betonar att Baltazars uppgift vid uthyrningsprojekt är att skapa kassaflöden, medan transaktioner handlar mest om matchmaking, rätt köpare till rätt objekt, bland annat genom ett kreativt och konsekvent utvecklingsarbete. ”Vi har haft en fantastiskt bra start på 2016 med ett par stora transaktioner. Hittills har vi inte informerat så mycket om vad vi håller på med, men nu skall det bli ändring på det. Den finska nationalskalden Runeberg var min barndomsfavorit och mest älskade jag Sven Dufva, en man med ett gott hjärta. Tillsammans med den fyndige Professor Balthazar blir det en bra kombination för ett inspirerande arbete och det kan vi gärna berätta om.”

Tage Erikson

(Publicerad i Lediga Lokaler 3/2016)