Artiklar

MÅNADENS PROFIL Marja-Liisa Okko – Akustik möter estetik

MÅNADENS PROFIL
Marja-Liisa Okko – Akustik möter estetik

Aktivitetsbaserade arbetsplatser i öppna kontorslandskap, modern kommunikationsteknik som frigör oss från traditionella inredningsmönster, avancerad arkitektur med material som sten, betong, glas och stål, öppna ljusgårdar i skolor, hotell och kontorsbyggnader. De senaste tjugo åren har radikalt förändrat de byggnader, där vi utför vårt arbete, men det är fortfarande samma gamla sinnen som styr människans välbefinnande och därmed också arbetsförmågan. Marja-Liisa Okko har under drygt femton år arbetat med att utveckla relationen mellan en god ljudmiljö och en design som matchar lokalernas karaktär.

”Design och akustik är två begrepp som låter sig förenas. Jag designar en lokal ljudmiljö för bästa akustik genom att handplocka designers och produkter av hög kvalitet för effektiv ljudabsorption. För en god arbetsmiljö är det otroligt viktigt att ta hänsyn till tre sinnen, hörsel, syn och lukt. Kreativitet och arbetskoncentration är beroende av frisk luft, anpassad belysning och en bra ljudmiljö”, förklarar Marja-Liisa Okko, som driver företaget Okko Consulting AB i Stockholm. ”För mig som estet är det självklart att ta hänsyn till den miljö, där de akustiska hjälpmedlen skall installeras, oavsett om det är en hypermodern kontorsfastighet eller en historisk sjuttonhundratalsmiljö. Jag utgår alltid från kundens behov. Min affärsidé är inte att sälja tio akustikplattor utan att förmedla kunskapen om hur man placerar ljudabsorbenterna i taket, på väggarna eller i golvet, gärna med en konstnärlig touch.”

Marja-Liisa är varken arkitekt, formgivare eller ingenjör, utan i grunden ekonom. Men, Marja-Liisas stora inredningsintresse fick sitt utlopp när hon arbetade som ekonomichef på ett expansivt företag med många nyetableringar i Sverige och utomlands. Jobbet ledde med tiden till att hon blev medveten om de många akustiska problemen i offentlig miljö. Och för drygt femton år sedan tog hon steget att grunda ett eget specialistföretag inom inredning, senare allt mer inriktat på akustik.

”Som novis fick jag närma mig problematiken ödmjukt. Jag har haft förmånen att utbilda mig hos auktoriteter som Lennart Karlén och Lennart Nilsson. Akustik är en fråga om matematiska beräkningar som efterklangstid och teoretisk kunskap om materialens egenskaper, men för att nå de bästa resultaten måste man också förstå människans sinnen och hur vi upplever ljud, ljus och doft.”

Från slott till skola – världen runt

Marja-Liisa är född i Savitaipale i sydöstra Finland, en del av Karelen. Hon kom till Sverige som tonåring eftersom hon ville lära sig svenska. Stockholm var trevligt. Hon valde att vidareutbilda sig här och blev med tiden ekonom. Nu för arbetet henne kring hela världen – hon har en agent i USA och många uppdragsgivare ute i Europa. Nyligen installerade hon ljudabsorbenter i en skola i schweiziska Basel, där man hade stora problem med akustiken i en ljusgård. Det uppdraget fick hon via Architonic, en internationell plattform för arkitektur och design.

”Jag har alltid tyckt om att möta nya kreativa människor och har deltagit i många mässor, ofta i designstaden Milano. Numera har tyvärr arkitekter och inredare sällan tid att komma till ett showroom, utan kontakterna tas via Internet.”

”Det var tufft i början; de första fem åren gick åt att skapa ett kundnätverk, men sedan har kontakterna lett till nya kontakter. Jag vill ha enbart supernöjda kunder, inget annat är intressant.”

Marja-Liisas referenslista är minst sagt imponerande

”Ett intressant projekt är LinkedIns kontor, 17 olika färdigmöblerade rum med abstrakt konst målad på väggarna. Jag blev tvungen att utnyttja varje kvadratmeter väggyta och gjorde akustiska paneler av abstrakta väggmålningar samt använde mig bland annat av gardiner. Efterkontrollen visade på en perfekt förbättring av efterklangstiden.

Äldreboendet Judiska hemmet i Stockholm hade dålig akustik i synagogan. Marja-Liisa löste problemet med textiler och speciella ljudabsorbenter. Det kungliga slottets personalmatsal fick en akustisk lösning i form av en hel vägg med en ljudabsorberande tavla föreställande det gamla slottet. Andra projekt är Utrikesdepartementet, Hovrätten i Stockholm, FMV, KTH, Google, Forex Bank, Svenska Kyrkan, Uppsala Musikklasser etc.

Hon har också använt sig av 33 meter långa ljudabsorberande vävar i taket i Arkitektur- och Designcentrums föreläsningssal där det tidigare var nästan omöjligt att ta in flera skolgrupper samtidigt på grund av problem med akustik.

”Materialmässigt är det viktigt att välja rätt tjocklek på panelerna med rätt fyllning av rätt kvalitet. Med speciell printmetod kan man få helt valfria motiv på panelerna. De kan kopplas samman till enhetliga ytor på upp till femton meter och mer. Jag använder mig också av material som papper, krossad återvunnen polyester, ull och torv.

Flaggskeppet Tratti

I inredningskretsar är Marja-Liisa känd för Tratti, en akustisk ljudabsorbent i form av en hängande tratt. Den tog hon fram tillsammans med den finska designern Laura Tuorila och den har blivit en internationell succé.

Tratti gjordes först av polyesterbaserad textil, men tekniken vidareutvecklades av Marja-Liisa till en ljudabsorbent som nu görs i ekologisk ull med en aluminiumring som ger den rätta formen. Formen är optimal för att uppnå de allra bästa akustiska resultaten. Tratti installerades först på regeringskansliet, senare bland annat på biblioteket Sello i Esbo i Finland och i flera skolor och restauranger.

Minimalist med internationellt kontaktnät

Många kunder tror att alla produkter Marja-Liisa använder är finska, men det är hennes personliga minimalistiska stil som gör att hon gärna handplockar produkter i finsk stil.

”Självklart har kunderna olika smak och behov, men får jag välja blir det gärna en sparsmakad och estetiskt ren lösning.”

Marja-Liisa reser mycket och har besökt alla kontinenter. ”Det har varit fantastiskt intressant, men det finns inte en plats i världen, där jag inte spanar efter ny design. I Buenos Aires hittade jag mycket intressant skandinavisk design och i London har jag hittat spännande finska designers. Men, skall man bo någonstans så föredrar jag Europa - här finns variation, trygghet och ett enormt kulturarv. Och så har jag många vänner i många länder. Det är underbart att få besöka dem och prata design nästan dygnet runt.”

”Mitt jobb är också min hobby, men jag har några intressen vid sidan om design och inredning. Jag har länge spelat och tävlat i squash och golf har funnits i mitt liv i trettio år. Jag uppskattar opera och klassisk musik. Tosca är ett exempel på hur man kan omvärdera en upplevelse. Den första gången gick mitt sällskap efter första akten och jag efter andra akten, den andra gången genomled jag hela föreställningen, men nu är Tosca nummer ett, Puccini är fantastisk!”

Tage Erikson

(Publicerad i Lediga Lokaler 5/2016)