Artiklar

Urban Escape väcker Brunkebergstorg

Urban Escape väcker Brunkebergstorg

En gång i tiden var Brunkebergstorg en livlig plats – äldre stockholmare minns fortfarande när bussarna till närförorterna rullade på torget och droskorna samlades i väntan på kunder. Här fanns också både hotell och förnäma privatbostäder, innan torget under 60- och 70-talen blev omgivet av höga kontors- och affärshus och småningom reducerades till en blåsig och skuggig plats, där ingen rörde sig utanför kontorstid. Nu stundar dock en ny epok, när ett av Stockholms mest centralt belägna torg åter skall bli fyllt av liv.

”En gång i tiden var Brunkebergsåsen 20 meter högre än i dag och krönt av ett vakttorn, därifrån stadens invånare kunde spana ut över både fientliga örlogsflottor och fredliga handelsfartyg. Nästa vår kan vi sitta på samma nivå på en av Stockholms mest centrala takrestauranger och njuta av utsikten över slottet, Söders höjder och Stockholms ström”, berättar Fredrik Lindström, som med sitt genuina historieintresse har grävt i Brunkebergstorgs förgångna sekel.

Den nya takrestaurangen ingår i projektet Urban Escape. En del av detta är AMF Fastigheters förnyelse av det så kallade Gallerian-kvarteret mellan Hamngatan, Regeringsgatan, Malmtorgsgatan och Jakobsgatan. Under byggperioden från 2014 till 2018 ökas den totala fastighetsytan från 95.000 m² till cirka 130.000 m². I fastigheterna ingår 62.000 m² kontor, resten är hotell och affärer, berättar Cecilia Österholm på AMF Fastigheter.

En viktig ingrediens i förnyelsen är att ett stråk öppnas upp genom den tidigare massiva västra fasaden mot Brunkebergstorg. Herkulesgatan återfår en del av sin tidigare sträckning och skapar en ny förbindelse mellan Drottninggatan och Kungsträdgården. Genom en publik hiss kan allmänheten få tillgång till takterrassen med dess restauranger. ”Totalt räknar vi med ett femtontal restauranger och caféer i det nya konceptet”, säger Mats Hederos, VD på AMF Fastigheter, som tillsammans med Statens Fastighetsverk och Stena Fastigheter drivit på omvandlingen av Brunkebergstorg.

På Stockholms stad är man påtagligt nöjd över att en så central plats som Brunkebergstorg nu lever upp. Karin Wanngård, finansborgarråd i Stockholms stad, säger att de två nya hotellen, Hobo och At Six i regi av Petter Stordalens hotellimperium, blir nya mötesplatser i City när de öppnar i mars 2017.

På en visning med hjälp av virtuell verklighet (VR) kan man redan nu se hur torget ser ut när det invigs nästa sommar. Stenläggning i bohuslänsk granit, två fontäner och magnoliaträd, som blommar under våren och grönskar under sommaren, ger platsen dess karaktär. Det kommer också att finnas gott om sittplatser. Klimatet kan man tyvärr inte ändra, men gångvägarna längs fasaderna blir uppvärmda för att skona stadsbornas skor i modd- och slaskväder.

Tage Erikson

(Publicerad i Lediga Lokaler 6/2016)