Artiklar

Nu är det dags för det mobila kontoret 2.0!

Nu är det dags för det mobila kontoret 2.0!

Alla talar om mobila arbetsformer, men visst är det en paradoxal tillvaro vi lever och arbetar i? Ju mer den digitala revolutionen har befriat oss från den fasta arbetsplatsen, desto sämre har vår egen mobilitet blivit. Vi sitter framför datorn, surfplattan eller pillar på den smarta telefonen under stora delar av vår arbetsdag; framför allt sitter vi - på möten på vårt eget kontor, vid ett skrivbord eller i en fåtölj på den aktivitetsbaserade arbetsplatsen, i olika färdmedel eller vid lunchbordet och hemma i soffan. Nu är det dags för den mobila revolutionen 2.0, och då talar vi inte om ännu en elektronisk pryl utan om vår egen kropp och vårt eget välbefinnande! I bloggen Framtidens kontor, ett unikt samarbete mellan NCC Property Development och Lediga Lokaler, skriver bloggarna om vikten att vara fysiskt mobil och röra på sig i vardagen.

Kommunikation och vardagsmotion

”Människan har inte skapats för att sitta still! Vår kropp är fortfarande likadan som grottmänniskans, redo för fysiska strapatser för att finna föda och för att klara vardagens behov av försörjning och trygghet. Vi har fantastiska hjälpmedel för ett mobilt arbetssätt, men det är dåligt beställt med vår egen mobilitet”, säger Robert Hägg, marknadschef på NCC Property Development och flitig bloggare. ”Att stå vid skrivbordet eller att röra sig i kontoret under telefonsamtal är utmärkta exempel på att det går att få in vardagsmotion i ett naturligt sammanhang. Vår blodcirkulation aktiveras, våra muskler får jobba och vår hållning förbättras. Jag försöker leva som jag lär och jag tror att många skulle må bättre och prestera mer om de blir mer mobila i sitt arbetssätt.”

Bana väg för cykeln

Tjänstecykeln är en av de cykeltrender som dominerar just nu enligt paraplyorganisationen Svensk Cykling. I kombination med utvecklingen av allt bättre elcyklar blir cyklingen ett konkurrenskraftigt alternativ till tjänstebilar och kollektiva färdmedel.

Många fastighetsägare har hakat på trenden och erbjuder sina anställda cykelparkering inomhus och tillgång till dusch- och omklädningsrum.

I Paris står staden för en fjärdedel av kostnaden när en parisare köper en cykel.

I Köpenhamn byggs gator om för att ge mer plats för cyklar, fotgängare och gatukaféer och i Stockholm lovar det ansvariga trafikborgarrådet att utöka satsningen på separerade cykelvägar.

”Vi kommer att i de följande blogginläggen ta upp frågor om hur man underlättar för medarbetarna att ta cykeln till jobbet – och att lyfta fram hur det hjälper dem att prestera och må bättre. Håll utkik efter nästa upplaga av Framtidens kontor!”

Skapa tydliga mål för friskvård

Våren är en tacksam tid för vardagsmotion. Det är ljust på morgnarna och ljust när man kommer hem från jobbet, temperaturerna är humana och marken bar. Alltså är det dags för ett friskvårdsinitiativ på jobbet.

”För att man skall lyckas med en friskvårdskampanj måste vissa förutsättningar uppfyllas. Det hela skall vara förankrat hos ledningen, som skall föregå med gott exempel. Alla skall kunna delta. Men, det viktigaste är att man ställer upp tydliga och mätbara mål, så att medarbetarna kan följa resultaten och bli peppade av sina egna framsteg. Kommunicera regelbundet hur ni ligger till, både individuellt, avdelningsvis och för hela organisationens del.”

För att initiativet skall få en bra start är det bra att inleda med en gemensam aktivitet, en inspirerande föreläsning eller någon form av motion. Att gå eller cykla till jobbet eller till möten utanför kontoret är perfekt – du har ett konkret mål och samtidigt blir du piggare av motion och frisk luft. Att ta en promenad efter lunchen eller en stund på gymmet, som många företag och arbetsplatser numera har, ger dubbel effekt. Ta gärna med några kollegor. Enligt en studie vid University of Birmingham blir de som tar en promenad under lunchen mer entusiastiska och bättre på att hantera stress i arbetet.

”Friskvård handlar inte bara om att räkna steg och förbruka kalorier. Det handlar mer om en balans mellan fysiskt och psykiskt välmående. Välj gärna aktiviteter som kombinerar bägge. I nästa blogginlägg tar vi upp sommarens motion och nedvarvning efter arbetet. Följ med Framtidens kontor på ledigalokaler.com och beyondconstruction.se.”

(Publicerad i Lediga Lokaler 3/2017)