Konjunkturöversikt 2/2017

Kommunikationerna har betydelse

Uppdaterad 2017-06-07

Anders Norlander, VD för Newproperty AB Stockholms geografiska struktur är en utmaning för ett modernt storstadsliv. Bebyggelsen är fördelad på ett stort antal öar och halvöar, interpunkterade med skrovliga bergknallar. Mälaren utgör också ett naturligt hinder för kommunikationen mellan stadsdelarna. Det är därför av högsta vikt för stadens utveckling att kommunikationerna, både kollektiva färdmedel och bilvägar, fortsätter att prioriteras. Då öppnas intressanta perspektiv för framtida kontor och bostäder i lägen som vi i dag kanske inte ser som attraktiva, säger Anders Norlander, VD för New Property AB.


”Det råder verkligen högtryck på marknaden för kommersiella lokaler och fastigheter i Stockholm. Problemet är att det finns för få lediga lokaler och att det byggs för litet. Å andra sidan är det positivt för den grupp fastighetsägare som etablerat sig längre ut från centrum. Lokalkunderna söker sig utanför tullarna och efterfrågan är stark, både på kontor och på mer industriella lokaler. Objekt till försäljning är generellt en bristvara”, konstaterar Anders Norlander.

”Priserna på bostäder fortsätter att gå upp och snart möts kurvorna för utvecklingen av avkastningen för kommersiella ytor och rena bostäder. Det råder en förväntan på ett ökat byggande, men det är litet känsligt med de löften kommunerna i regionen gett i samband med utbyggnaden av de nya tunnelbanelinjerna. Siffrorna är höga, en bra infrastruktur ökar lokalernas attraktivitet, men man måste sätta spaden i marken så att byggplanerna blir verklighet. Folk måste ta sig till jobbet och hem och då skall kommunikationerna fungera. Det känns som om beslutsfattare och näringslivet äntligen har sett sammanhanget, att vi måste kunna ta oss från A till B både med kommunala färdmedel och med bil.”

Anders säger att det nuvarande läget är ohållbart. ”Att sitta en och en halv timme i bilkö en vanlig vardagsförmiddag på grund av något trivialt hinder är inte klokt. Att också spårtrafiken, särskilt pendeltågen, är lika sårbar gör att Stockholm inte mår bra; tusentals timmar förspills under resorna till och från jobbet. Vi måste ta till enorma krafttag för att skapa fungerande trafikleder – Citybanan och Förbifart Stockholm kommer tio år för sent!”

Skall söderort äntligen vakna?

I sitt arbete reser Anders runt i Stockholms olika stadsdelar och i förorterna. Han säger att det råder ett otroligt tryck i ledningarna, att det tutar på i byggbranschen. ”Man bygger på otroligt många platser, särskilt i nordväst, Brunna i Kungsängen, Bro, Barkarby, kring Arlanda. Här finns spårbunden trafik – att den fungerar gör Stockholm trovärdigt.”

Anders säger att norrort länge varit en vinnare. Förutom de tidigare nämnda orterna är Solna superhett och också Sundbyberg växer så att det knakar. Däremot hämmas utvecklingen i söderort av den omfattande utbyggnaden av kommunikationerna med Slussen som en mäktig propp i flaskan.

”Om jag får tipsa om något på längre sikt är det definitivt Slagsta-området. Här finns redan nu goda kommunikationer med tunnelbana, E4 skär genom området, det finns vacker sjöutsikt och i framtiden kommer Förbifart Stockholm att knyta samman området med norra Stockholm och Arlanda. I dag finns här oattraktiva och halvrisiga industrikvarter, men mitt stalltips är att investera i mark här – om man har råd att vänta tio år kommer den att vara guld värd när Stockholm får en ny portal mot söder, potentialen är mycket stor.”

Tage Erikson