Konjunkturöversikt 2/2018

Otakt på marknaden!

Uppdaterad 2018-11-19

Anders Norlander, VD på LocalBroker AB För närvarande är marknaden för kommersiella lokaler och bostäder i otakt i Stockholmsregionen. Anders Norlander, VD på NewProperty AB arbetar med både uthyrning och transaktioner. Han ser både problem och möjligheter i dagens situation.

”Det är hysteriskt dåligt med kontor i innerstaden, den lägsta vakansgraden i mannaminne eller åtminstone så långt som jag minns. Hyrorna går upp och det är ytterst få byggprojekt som är aktiva.”

Anders Norlander säger att det i dag inte är lätt att bygga på spekulation, att få tag på mark eller finansiering. De få som lyckas och tar risker kan definitivt tjäna goda pengar.

”Det stora hacket i utvecklingskurvan är ju bostadsbyggandet, där det inträffat ett absolut tvärstopp. Om man drar in på marknaden med en framtung kalkyl och tror att kundernas betalningsförmåga är en evig intäktskälla kommer man att bli grymt besviken. Om man däremot gör en realistisk kalkyl, som inte är baserad på 8 000 kronor per kvadratmeter, utan balanserar på 2 500 kronor kan slutresultatet överraska dig positivt. Det är viktigt att kunna följa med marknadens fluktuationer utan att bli ställd mot väggen, särskilt om räntan börjar ticka upp som indikerats av Riksbanken.”

Anders konstaterar också att den som avser att bygga nya fastigheter måste analysera var det är störst sannolikhet att hitta de lägen där sedlarna finns. ”Det som är positivt nu är att hela sektorn måste anpassa sig till den verklighet vi lever i och därmed vara beredd att börja om på nytt från början i många projekt – ska man bygga bostadsrätter, kontor, lager eller hyresrätter med de resurser som finns?”

Icke-positivt kan bli positivt

”Just nu är marknaden inne i en icke-positiv fas, men den kan omvandlas till en positiv fas. Aktörerna kommer inte att sluta bygga och staten eller kommunerna kan inte styra skeendet som i en planekonomi. Många kommuner tror att de kan tjäna miljarder på sin mark, men det finns ingen quick-fix. De snabba förändringarna i prisbilden spräcker de drömkalkylerna.”

En annan bov enligt Anders är den höga skuldsättningen i nya bostadsrättsföreningar. ”Där får vi mäklare ta en del av ansvaret – en förening som är belånad till taknocken vilar inte på en sund grund.”

Men, det finns ljuspunkter i konjunkturdimman. Anders säger att man inte behöver bygga tråkigt, utan man kan vara kreativ och tillämpa andra standardnivåer utan att skapa ett post-sovjetiskt intryck. ”Använd fantasin, se på modulbyggena som fungerar utmärkt och blir jättefina. Produktionstiden är kort och man slipper fuktskador, eftersom modulerna produceras inomhus. Lösningen lämpar sig särskilt för små lägenheter och kontor.”

Anders avslutar sin konjunkturöversikt med en kraftfull uppmaning: ”Bygg mer kontor, se framåt och länka ihop projekten med kommande förbättringar i infrastruktur och tänk inte bara på dagens trafikkaos!”

Tage Erikson